Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
kod spomenika Plamen revolucije

Obilježena 76. godišnjica Šemovečke bitke

1/2
Foto: Varaždinska županija
Šemovečka bitka, koja se dogodila 3. listopada 1943., jedna je od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu

U organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije danas je kod spomenika „Plamen revolucije“ u Šemovcu održana komemorativna svečanost u povodu 76. obljetnice Šemovečke bitke.

PROAKTIVNOST službenika regionalnih samouprava Varaždinci u Francuskoj: Projekt razmjene u punom zamahu

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te mnogi drugi. Odavši počast palim borcima, zamjenik župana Vugrin je naglasio važnost očuvanja vrijednosti antifašizma.

- Antifašizam je jedan od temelja suvremene Europe i danas moramo živjeti vrijednosti antifašizma kao što su sloboda, pravo na različitost, tolerancija, suživot te multikulturalizam. Daleke 1943. godine hrabri borci udarne brigade „Braće Radić“ unatoč brojčanoj nadmoći fašističkog neprijatelja i u ljudstvu i naoružanju izvojevali su veliku pobjedu, oslobodili ovaj kraj te ljudima omogućili slobodu i normalan život. I zato je antifašizam pobjeda dobra nad zlim. Hvala Zajednici udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, ali i općini Trnovec Bartolovečki što vode brigu o ovome spomeniku te na taj način čuvaju uspomenu na teške, ali ponosne dane ovoga kraja - rekao je zamjenik župana.

stara 777 godina Odaberite hrvatsko stablo godine: Je li Belina lipa u Visokom favoritkinja?

Podsjetimo, Šemovečka bitka, koja se dogodila 3. listopada 1943., jedna je od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu. Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade „Braće Radić“. Unatoč brojčanoj nadmoći i nadmoći u naoružanju neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. U Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca dok ih je 30-ak ranjeno.