Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Cjelovita obnova zgrade vrijedna je 7,4 milijuna kuna, a radove financira Europska unija iz Fonda solidarnost

Obnavlja se Interpretacijski centar baštine Banovine

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
– Nakon završetka cjelovite obnove, ICBB dobit će stalni postav u kojem će biti Zavičajna zbirka obitelji Bešlić, koja će biti resurs županije za kulturno-povijesni turizam – rekla je ravnateljica ICBB Martina Mladenović

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je radove na cjelovitoj obnovi zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine (ICBB) koju provodi Sisačko-moslavačka županija. Zgrada Interpretacijskog centra baštine Banovine nalazi se u središtu Petrinje. U potresima potkraj 2020. teško je oštećena i nije bila sigurna za korištenje.

Stoga je Sisačko-moslavačka županija pristupila obnovi i te zgrade kako bi se u nju vratili korisnici, ali i učinio sigurnim prostor uz tu zgradu. Korisnici zgrade prije potresa bili su Interpretacijski centar baštine Banovine i Glazbena škola Frana Lhotke Sisak, Područni odjel Petrinja.

Završetak 2023.

– Osim zdravstvenih i obrazovnih objekata te cestovne infrastrukture, na području Petrinje obnavljamo i kulturne objekte. Radimo na cjelovitoj obnovi zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine, koja se nalazi u centru Petrinje i dio je povijesno-kulturne cjeline Grada. Ova zgrada je u potresu pretrpjela teška oštećenja i trenutačno se ojačavaju temelji i zidovi te saniraju pukotine. Završetkom obnove imat će nove elektroinstalacije i vodovodne instalacije. Bit će zamijenjena unutarnja i vanjska stolarija te će biti potpuno energetski obnovljena – rekao je župan Celjak.

Vrijednost radova je 7,4 milijuna kuna, a financiraju se novcem iz Fonda solidarnosti. U zgradi će biti sagrađena i vertikalna platforma do prvoga kata za pristup osobama s invaliditetom, što zgrada prije potresa nije imala. Radovi su počeli prije pedesetak 
dana, a rok za završetak je travanj 2023. godine.

– Nakon završetka cjelovite obnove, kad se vratimo u svoj prostor, a u sklopu Kulturno-povijesnog centra SMŽ-a, ICBB dobit će stalni postav u kojem će biti Zavičajna zbirka obitelji Bešlić. Kako je riječ o tradiciji keramike, lončarstva grada Petrinje, tako će taj stalni postav biti resurs naše županije za kulturno-povijesni turizam i za očuvanje naše bogate i vrijedne baštine – rekla je ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović.

Kulturno nasljeđe

– Spajanjem sadašnjih institucija Kulturnog centra braće Radić i Interpretacijskog centra baštine Banovine u Kulturni centar Sisačko-moslavačke županije želimo dalje razvijati bogatstvo koje imamo, a to je kulturno nasljeđe cijele Sisačko-moslavačke županije – zaključio je župan Ivan Celjak.