Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Obnavljaju se škole, kupuje vrijedna oprema

UČENICI su do sada imali priliku izrađivati strojne dijelove samo kroz računalne simulacije, a sada im je dana mogućnost da to mogu izraditi i fizički, a mogu izrađivati i svoje završne radove u školi
Foto: Vlatka Kordoš
Župan Igor Andrović posjetio je Područnu školu Sladojevci, OŠ Josipa Kozarca u Slatini i Srednju školu Stjepana Ivšića u Orahovici

Virovitičko-podravska županija nastavlja s investicijama u škole diljem županije. Župan Igor Andrović i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić posjetili su Područnu školu Sladojevci, OŠ Josipa Kozarca u Slatini i Srednju školu Stjepana Ivšića u Orahovici. U Sladojevcima je zamijenjeno krovište koje je zbog dotrajalosti prokišnjavalo, a pritom je oličena unutrašnjoj škole.

Novac iz EU

Osim toga, kroz natječaje energetske obnove planira se obnoviti i stolarija pa će 17 učenika ove škole imati puno bolje uvjete za obrazovanje nego dosad. Nastavljaju se i ulaganja u Osnovnu školu Josipa Kozarca u Slatini.

– U OŠ Josipa Kozarca rekonstruirano je potkrovlje i krovište. Potkrovlje do sada nije bilo u funkciji. Radovi su izvršeni kroz STEM projekt Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a partneri Virovitičko-podravska županija i osnovne škole Josipa Kozarca Slatina i Suhopolje. Pritom je prostor opremljen IT i STEM opremom te namještajem. Projektom su osigurana europska sredstva za rekonstrukciju, uređenje i opremanje ovog prostora u iznosu od gotovo 700.000 eura u kojem će učenici koji pokazuju interes za znanstvena područja moći dalje razvijati svoje STEM kompetencije. Ulaganja u ovu školu time ne staju, u planu je i izgradnja nove trodijelne sportske dvorane – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U Orahovici je kupljena nova CNC glodalica. Uz županijsko izaslanstvo, školu je posjetio gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

– Ova CNC glodalica namijenjena je učenicima smjera CNC operater i drago mi je kad vidim da su i učenici i profesori sretni s novim strojem. Ovime ne staju naša ulaganja u Orahovicu. Planiramo izgraditi novu osnovnu školu. Orahovica je jedino mjesto u našoj županiji u kojem u istu zgradu idu osnovno i srednjoškolci. Želimo to razdvojiti, prije svega da svaka škola ima svoju zgradu, svoj prostor, ali i da u svakoj školi bude jednosmjenska nastava. Tako bi se omogućili bolji uvjeti školovanja i djeci i roditeljima, te profesorima i učiteljima. Uz novu školu planiramo i novu dvodijelnu sportsku dvoranu koju će, osim učenika, koristiti i orahovački sportski klubovi – zaključio je župan Igor Andrović.

Kvalitetnija nastava

Ravnatelj Srednje škole Stjepan Ivšić Davor Jeger istaknuo je značaj novog stroja.

– Ovaj CNC stroj je skup i vrijedan, ali njime ćemo unaprijediti kvalitetu nastave i podići ju na višu razinu te privući buduće učenike na ovaj smjer koji je danas u izuzetno tražen. Možda je najvažnije reći da uskoro planiramo usku suradnju s gospodarstvom u smislu pružanja usluga proizvodnjom na ovom novom stroju i već smo u ozbiljnim pregovorima s nekim od lokalnih gospodarstvenika – zaključio je Jeger.

A što će se konkretno raditi s CNC glodalicom, pojasnio je nastavnik strukovnih predmeta i praktične nastave u orahovačkoj srednjoj školi Ivan Golik.

– Ovim strojem otvorene su nam nove mogućnosti i preostaje nam samo još nabaviti alat za njegovu funkciju. Dakle, učenici će određenom tehnologijom sve ono što naprave na računalu izraditi na ovom stroju. Proizvodi ovog stroja koriste se za robotiku, autoindustriju, avioindustriju i ostalo, dakle sve što zamislimo možemo i napraviti – rekao je Golik.

Kupnja CNC glodalice omogućuje Srednjoj školi Stjepana Ivšića ispunjavanje tehničkih uvjeta za izvođenje smjera CNC operater. Korištenje stroja osigurava povezivanje teorijskog dijela nastave s praktičnim dijelom. Učenicima je pružena mogućnost uvida u kompletan proces CAD-CAM tehnologija, te CNC strojne obrade.

Do sada su učenici imali priliku izrade strojnih dijelova samo kroz računalne simulacije, a sada im je dana mogućnost da to mogu izraditi i fizički. Jedna od prednosti je i ta da učenici od sada mogu zajedno s mentorima izrađivati svoje završne radove u školi.

Time ne staju, rečeno je, trenutačna županjska ulaganja u obrazovanje. Naime, u Tehničkoj školi Virovitica za program medicinske sestre opće njege/medicinskog tehničara opće njege, koji sada pohađa 139 učenika u pet razrednih odjela, traju radovi na četiri nova medicinska praktikuma kako bi učenici imali sve potrebne uvjete za stjecanje stručnih vještina. Vrijednost navedenih radova i opreme u Sladojevcima, Slatini, Orahovici i Virovitici iznosi gotovo 850.000 eura.

U planu su i nove sportske dvorane u Suhopolju, Novoj Bukovici. Tu je i nova gimnazija sa zvjezdarnicom i sportskom dvoranom u Virovitici, kao i nova osnovna školu s trodijelnom sportskom dvoranom u Pitomači. U planu je i rekonstrukcije škola u Gradini, Čađavici, Novoj Bukovici, OŠ Eugena Kumičića Slatina, a sve kako bi u budućnosti svi učenici pohađali jednosmjensku nastavu. Obnavlja se i Područna škola u Okrugljači.

MANIFESTACIJA koja promiče kulturu grada Virovitice i cijele županije jer su predstave i u Pitomači, Slatini i Suhopolju Kazališni festival Nikad bogatiji, jubilarni 20. Virkas počinje 9. veljače NA NAVODNJAVANIM površinama količine poljoprivrednih proizvoda su veće, a kvaliteta puno bolja, ističe župan Andrović Virovitičko-podravska županija predvodnica u navodnjavanju Korak bliže gradnji sustava navodnjavanja Lukač Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, uz nazočnost predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u Đakovu je dodijelio četiri ugovora vrijedna više od 5,2 milijuna eura Program "Zaželi" Za projekt "Niste sami, faza IV." 1,27 milijuna eura