Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U sklopu međunarodnog projekta

Obnova crkve sv. Martina, simbola grada

Dugo Selo slavi 20. rođendan
1/2
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Vrijednost obnove procjenjuje se od 6 do 10 milijuna kuna, a projekt bi se aplicirao i na fondove EU

Idejni projekt obnove crkve sv. Martina na Martin bregu bila je tema prošlotjednog sastanka održanog u Maloj vijećnici Grada Dugog Sela. Prezentaciju obnove, u 3D animaciji, predstavili su tvorci projekta Damir i Ivan Foretić iz tvrtke 'Foretić i sinovi'.

Zvjezdana Budor Klarić, voditeljica projekta NewPilgrimAge/Novo hodočasničko doba u sklopu kojeg je planirana obnova crkve, podsjetila je kako je obnova stare crkve sv.Martina u Prozorju jedan od ključnih projekata grada u sklopu međunarodnog projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Interreg za Središnju Europu, a u kojem Dugo Selo sudjeluje kao jedan od partnera uz Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Cilj je, kazala je, zajednička suradnja svih partnera na promociji i turističkoj valorizaciji martinske baštine.

pametna rasvjeta, obavijesti o gustoći prometa, pametni spremnici za otpad... Dugo Selo će do 2023. postati 'pametan' grad

Prema idejnom projektu, obnova bi se izvodila u fazama s time da je prva u tijeku, uz arheološka istraživanja. Obnovio bi se toranj, vratila barokna lukovica s vidikovcem, obnovio brod crkve kao replika sa staklenom ovojnicom s fotonaponskim ćelijama, pogodnom za izložbe i druge kulturne namjene. Objekt bi zadržao sakralnost, objedinjavajući povijest, vjeru i život jednog kraja, naveo je velečasni Slavko Kresonja.

Kako je kazao gradonačelnik Panian, obnovljena crkva iz 1209. godine, simbol ovog grada i prva crkva u Hrvatskoj na koju je postavljena Stopa sv.Martina, bila bi vrhunska atrakcija i to je postignuto nakon 800 godina.

Nakon dogovora s Nadbiskupijom kao vlasnikom, krenulo bi se u izradu glavnog projekta. Po procjenama, vrijednost obnove kreće se od 6 do 10 milijuna kuna, a projekt bi se aplicirao i na fondove EU.

Panel diskusija na Regionalnim danima EU fondova u Solinu Solin EU fondovi svojevrstan su generator razvoja lokalne zajednice