Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
pametna rasvjeta, obavijesti o gustoći prometa, pametni spremnici za otpad...

Dugo Selo će do 2023. postati 'pametan' grad

Foto: Wikimedia commons
Tu su i razni senzori za kvalitetu i vlažnost zraka, kontrolu alergena, praćenje kvalitete zraka u školskim ustanovama

Javno izlaganje “Strategija Pametnog grada za Grad Dugo Selo 2019.-2023.” održano je prošli tjedan u Gradskoj vijećnici, a glavna tema bila je uvođenje pametnih tehnologija u funkcioniranje Dugog Sela.

– Svjedoci smo da je tehnologija otišla daleko i ideja je da se njome olakša život građanima u svakodnevnim aktivnostima – rekao je prezenter strategije Leo Petrov, pa tako navodi niz tehnoloških mjera koje se namjeravaju uvesti u grad narednih godina: pametna rasvjeta, regulacija parkirnih mjesta, obavijesti o gustoći prometa, pametni spremnici za otpad i naravno upotreba novih izvora energije. Jedno od važnijih primjera je i stavljanje javnih podataka u službu građana.

Nenad Panian Planovi u Dugom Selu u 2019. godini Obnova gradske uprave, proširenje vrtića...

– Primjerice, kad podnesu neki zahtjev upravi, građani mogu pratiti kretanje svog predmeta kroz određene urede unutar javne uprave, davati svoje primjedbe i sugestije – pojasnio je Petrov.

Tu su i, dodaje, i razni senzori za kvalitetu i vlažnost zraka, kontrolu alergena, praćenje kvalitete zraka u školskim ustanovama, a posebno je istaknuo upotrebu pametnih tehnologija u svrhu poticanja razvoja talenata i edukacija. Što se tiče cijene, načina i izvora financiranja kazao je kako se može govoriti o manjim i većim projektima, pa je naveo iznose od 20 do 30 tisuća kuna, ali može se raditi i o puno većim brojkama.

– Pitanje je modela kako se to može financirati i o nekom vremenskom roku, no već samo pokretanje projekta može biti dobar stimulans za građane – kazao je Petrov. 

Prihvaćen proračun Grada Dugog Sela za 2019. od 116,8 milijuna kuna Za obilaznicu Puhovec 14 milijuna kuna