Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt "List do lista, industrijska baština Belišća"

Obnova stoljetne palače Gutmann oštećene u ratu

Foto: Grad Belišće
Projekt je vrijedan 21,4 milijuna kuna, a 17 milijuna stiže iz fondova Europske unije

Stoljetna palača Gutmann kao jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Belišća napokon će zasjati u punom sjaju, najavljeno je na početnoj konferenciji projekta "List do lista, industrijska baština Belišća", na kojoj je Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika, predstavila cjelokupan plan rekonstrukcije objekta koji će postati kulturni, društveni, edukativni i turistički centar Belišća.

Belišće 'Belišćanski vremeplov' – spektakularna priča o gradu Put kroz povijest pred potomcima – obitelji koja je Belišće gradila

Dom kulturnih sadržaja

– Ovaj projekt je izuzetno velik i važan za Belišće jer ćemo uz pomoć njega konačno obnoviti palaču koja je teško stradala u Domovinskom ratu. Prva obnova ovog objekta, koji je u historicističkom stilu sagrađen početkom 20. stoljeća, započela je 2004., ali je ubrzo stala. Zbog svega toga smo izuzetno zadovoljni jer ćemo kroz program revitalizacije kulturne baštine urediti prostor koji će svim Belišćanima biti na korist, ali i ponos – istaknula je Vučković podsjećajući da će se uz palaču, za koju govori da je poput dvorca Valpovčanima, urediti i pristupne površine.

Uz brojne visoke uzvanike, Belišće proslavilo Dan grada Belišće je industrijski grad koji je ponosan na svoje 22 nacionalne manjine

Tako će cijeli prostor između zgrada zaštićene kulturne baštine, odnosno između Pekmez ulice, zgrade nekadašnje Direkcije SPŽ-a i same palače Gutmann, dobiti novi izgled.

– Namjera nam je u obnovljenu palaču smjestiti kulturne sadržaje, među ostalim, i knjižnicu i čitaonicu koje će generirati kretanje ljudi, te interpretacijski centar za industrijsku baštinu jer je i samo Belišće nastalo kao industrijsko naselje – rekla je i dodala da će u muzejskom dijelu palače biti zastupljena ostavština obitelji Gutmann, dok će multimedijska dvorana biti na raspolaganju udrugama. Radovi na obnovi palače i pristupnih površina trebali bi započeti početkom 2020. godine.

Ravnatelj muzeja Tomislav Kuna Odvajanje Novoosnovana ustanova Muzej Belišće sada se može javljati na projekte
Slijedi promocija

– Nakon uređenja, slijede i takozvane promotivne aktivnosti, zbog čega nam je partner na projektu Turistička zajednica grada Belišća, pa ćemo kroz određene moderne aplikacije i razne tehnološke izvedbe promovirati sve što budemo izradili u sklopu projekta kako bismo potaknuli i turistički razvoj – zaključila je dogradonačelnica, zadovoljna što je projekt od 21,4 milijuna kuna zavrijedio i iznos sufinanciranja iz fondova EU od gotovo 17 milijuna kuna.