Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Uz brojne visoke uzvanike, Belišće proslavilo Dan grada

Belišće je industrijski grad koji je ponosan na svoje 22 nacionalne manjine

1/3
Foto: Grad Belišće
Tradicionalno na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja onima koji su svojim radom i zalaganjem dali veliki doprinos životu grada Belišća

Belišće je 1. svibnja proslavilo Dan grada, na blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske Župe.

Svjetski dan Roma obilježava se samo u Zagrebu i Belišću Izložbeni prostor za sve izlagače bio je besplatan kao i ulazak za posjetitelje Svjetski dan Roma u Belišću – počast narodu kojemu je cijeli svijet domovina

– Gradić Belišće nema dugu povijest, ali oduvijek ima svoje posebnosti. Od samih početaka to je industrijski grad, koji je unatoč svim problemima zadržao taj štih. Tu je i još jedno veliko bogatstvo, a to je bogatstvo kulture i nacija koje i danas žive u Belišću, gotovo kao u samim počecima, kada su u gradu živjele 22 nacionalne zajednice – ponosno je istaknuo gradonačelnik Dinko Burić, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dan ranije, u dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg.

Kruna suradnje

Uz domaćine, sjednici su prisustvovali brojni uzvanici – izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i saborski zastupnik Domagoj Mikulić, izaslanik predsjednika Vlade i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, zamjenik veleposlanika Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milovan Lučić, zastupnica u parlamentu EU Biljana Borzan, saborski zastupnici Veljko Kajtazi, Stjepan Čuraj i Vlatko Kopić, izaslanstvo općine Mojkovac iz Crne Gore na čelu s predsjednikom Općine Rankom Mišnićem, brojni gradonačelnici, načelnici, njihovi zamjenici te predstavnici prijateljskih gradova i općina iz Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije, Mađarske te prijateljskih i susjednih općina i gradova iz Hrvatske, predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine, Vijeća crnogorske nacionalne manjine, Vijeća makedonske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, predstavnici Židovske općine Osijek, članovi Savjeta za gospodarski razvoj grada Belišća, na čelu s prof. Miloradom Krgovićem i Ivanom Vrdoljakom, bivši gradonačelnici grada Belišća Željko Klanjšček i Zvonko Borić, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, načelnik PP Belišće Vlado Krznarić te predstavnici javne uprave, gospodarskog, političkog, vjerskog, kulturnog i svekolikog društvenog  života.

Posebnu čestitku u povodu Dana Grada i blagdana sv. Josipa Radnika uputili su predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Mališani su korisnicima socijalne samoposluge uljepšali Uskrs HUMANOST SE STJEČE OD MLADIH DANA Osnovci iz Belišća donijeli darove u socijalnu samoposlugu

Ovogodišnja svečanost obilježavanja Dana grada Belišća na sjednici je upotpunjena i potpisivanjem Sporazuma o suradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa između Grada Belišća i Općine Mojkovac iz Crne Gore, s kojom niz godina Belišće njeguje iznimno dobre odnose. Dokument su potpisali belišćanski gradonačelnik Dinko Burić i predsjednik Općine Mojkovac Ranko Mišnić.

– Ovaj čin nije samo kruna višegodišnje suradnje i iz nje izraslog poštovanja i prijateljstva, već i zalog i poruka i onima koji dolaze iza nas da je važno širiti dobro, slati poruke dobra i u dobru odgajati vlastitu djecu kako bi i oni tako odgajali one koji će doći iza njih – poručio je gradonačelnik Burić, dodavši kako poruka koja se potpisivanjem ove Povelje šalje nije važna samo za Belišće i Mojkovac, već i za cijelu Hrvatsku i Crnu Goru, za hrvatski i crnogorski narod.

– Važna je to poruka i svim ostalim narodima, svim ljudima koji zavređuju taj naziv da su u srcima Belišća i Belišćana uvijek na poseban način dobrodošli – dodao je Burić, ne zaboravljajući još jednom zahvaliti profesoru Miloradu Krgoviću na svemu dosad učinjenom “za njegovo i naše Belišće, kao i za ljubav koju je u svome srcu sačuvao i za svoj Mojkovac iz kojeg je davno otišao, ali ga nikad nije zaboravio".

Nakon potpisivanja Sporazuma, prigodnim riječima obratili su se predsjednik Općine Mojkovac Ranko Mišnić i zamjenik veleposlanika Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milovan Lučić.

Dodijeljena javna priznanja

Tradicionalno, na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja onima koji su svojim radom i zalaganjem dali veliki doprinos životu grada Belišća.

Plaketa "Grb grada Belišća" dodijeljena je za izuzetna ostvarenja i doprinos u uspostavi bliske suradnje i prijateljstva Židovske općine Osijek i Grada Belišća Dragutinu Kohnu, za izuzetna ostvarenja i doprinos na području očuvanja kulturne baštine i promocije grada Belišća Branku Uvodiću, za izuzetna ostvarenja i doprinos u volonterskom radu s djecom i za djecu Ivani Belcar, za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju turističko-kulturnog života grada Belišća Josipu Vučetiću. Za izuzetna ostvarenja i doprinos u provođenju aktivnosti za dobrobit djece u izvaninstitucionalnom okruženju pripala je Dragici Jančikić, za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju sportsko-rekreacijskog i turističkog života grada Belišća Hrvatskom-planinarskom društvu Belišće te za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju kulturnog života grada Belišća Korneliji Fešiš.

Za gospodarski doprinos plakete “S.H. Gutmann” uručene su Ugostiteljskom obrtu Kod Svrtana i obrtniku Marku Đidari. Plaketa za životno djelo "Zlatni list" za cjelokupni stvaralački put i izuzetna ostvarenja na području prosvjete i kulture te doprinosu sveukupnom društvenom životu grada Belišća dodjeljena je Antunu Bučancu Toniki.

Radovi bi trebali biti gotovi do jeseni Počeli radovi na gradskom stadionu Belišće, vrijedni 6,9 milijuna kuna Nova tribina i klupske prostorije - poklon igračima i navijačima za 100. rođendan NK Belišće