Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Izložbeni prostor za sve izlagače bio je besplatan kao i ulazak za posjetitelje

Svjetski dan Roma u Belišću – počast narodu kojemu je cijeli svijet domovina

Svjetski dan Roma obilježava se samo u Zagrebu i Belišću
1/5
Foto: Efekt media
Na području Belišća živi oko 115 romskih obitelji, odnosno 500-tinjak pripadnika romske nacionalne manjine

Zvuci himni hrvatskog i romskog naroda, "Lijepa naša domovino" i "Đelem, đelem", označili su početak proslave Svjetskog dana Roma u Belišću proteklog utorka. Za uživanje u romskoj kulturi pobrinuli su se članovi svjetski poznate kulturno-umjetničke, glazbene i plesne skupine Sare Roma iz Litve.

41. Memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje Od hit-komedija do predstava u izvedbi mališana na memorijalu posvećenom dramskim velikanima

Priznanje gradonačelniku

Riječ je o bendu koji zaslužuje poštovanje za očuvanje kulturnog identiteta romskog naroda – glazbenici su to predani tradicionalnim vrijednostima, a prije svega posvećuju veliku pažnju obrazovnim projektima te su aktivni sudionici društvenih projekata. Njihov rad okrunjen je nizom priznanja na međunarodnim romskim natjecanjima diljem svijeta. Brojni pozivi za sudjelovanje u klasičnim i pop-glazbenim projektima potiču ove mlade talente da vrijedno rade. Ravnodušnom nisu ostavili, tako, ni belišćansku publiku.

A dan ranije u HNK u Zagrebu održana je središnja svečanost proslave Svjetskog dana Roma. Ključne su poruke: bolje obrazovanje romske djece, integracija i očuvanje romske kulture. Na svečanosti u Zagrebu uručene su i Godišnje nagrade Saveza Roma "Kali Sara", a dodijeljene su gradonačelniku Belišća Dinku Buriću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Foto: Efekt media

– Odajemo počast narodu koji nema domovinu, a kojemu je cijeli svijet domovina, narodu koji nema izvorno svoju glazbu, a u čijoj glazbi uživa cijeli svijet, narodu koji ima toliko jezika, a svi razumiju taj jezik, narodu pod čijom zastavom nikada nisu vođeni ratovi – poručio je gradonačelnik Burić.

Iznimno je zahvalan na priznanju i počasti koja mu je iskazana, no istaknuo je kako je to je prije svega priznanje Gradu Belišću i svim njegovim građanima, ali i prethodnim gradonačelnicima Željku Klanjščeku i Zvonku Boriću, "čijim tragovima dobrih poruka i suživota svi stanovnici Belišća i danas idu".

Projekt 'Još jednom zaželi' Posao za 40 gerontodomaćica

– Malo je ovakvih gradonačelnika kao što je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić. Kad bi se svi ugledali na njega, mislim da romska zajednica ne bi imala ovakvih problema. Iz tog razloga u hramu hrvatske kulture, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gospodinu Buriću dodijeljeno je najveće priznanje, najveća nagrada koju dodjeljuje zajednica Roma – pohvalio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi gradonačelnika i Belišćane.

Dodao je kako je gradonačelnik Burić zajedno sa svojim suradnicima zadužio romsku zajednicu nizom aktivnosti među kojima je i proslava Svjetskog dana Roma, koji se, osim u Zagrebu, obilježava još samo u Belišću. Sa saborskim zastupnikom Kajtazijem složila se i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH Kali Sara, koja je gradonačelnika Burića i Grad Belišće istaknula kao primjer potpore romskoj zajednici.

Svima ista prava

– Gradonačelnik Burić ima razumijevanja ne samo za Rome nego i za druge nacionalne manjine. On ne radi razliku, nego kaže "svi ljudi u mom Belišću su građani Belišća i imaju ista prava" – rekla je ona.

Podsjetila je kako je u Belišću prošle godine, u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, imenovan Park 5. studenoga, u kojem je i postavljena skulptura u čast romskog jezika.

Radovi bi trebali biti gotovi do jeseni Počeli radovi na gradskom stadionu Belišće, vrijedni 6,9 milijuna kuna Nova tribina i klupske prostorije - poklon igračima i navijačima za 100. rođendan NK Belišće

Čestitku za Svjetski dan Roma iz Belišća je uputio i zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović. On je naglasio kako na području županije djeluje više od 20 manjinskih zajednica, od kojih je romska među većima.

– Romi žive među nama, dijele s nama i dobre i loše stvari. No, moram pohvaliti Grad Belišće koji je dao najveću inicijativu kada je u pitanju zaštita nacionalne manjine, ali i kada je u pitanju povećanje standarda življenja na ovom prostoru, što je romska zajednica i prepoznala – kazao je zamjenik župana.

Foto: Efekt media

Podsjetimo, romsko naselje u Bistrincima, u Ulici Marka Oreškovića, jedno je od većih na ovom području. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog naveo je kako na području Belišća živi oko 115 romskih obitelji, odnosno 500-tinjak pripadnika romske nacionalne manjine.

Belišće Potpisan predugovor u Belišću Gradit će se prva POS-ova zgrada, kvadrat od 700 - 800 eura