Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurje ne zaboravlja svoje junake

Obnovit će se kapelica sv. Jelene s grobnicom Zrinskih

1/2
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Ostaci sigetskog junaka Nikole Šubića Zrinskog, poginulog 1566. godine, pokopani su u obiteljskoj grobnici uz grob njegove prve supruge Katarine Frankopanske

Od 5. kolovoza do 7. rujna 1566. godine trajala je opsada Sigeta, utvrde koju je junački branio Nikola Šubić Zrinski sa svojim vojnicima. Odbio se predati Turcima i poginuo je u boju. Tijekom opsade umro je i sultan Sulejman I. Veličanstveni. U organizaciji Zrinske garde Čakovec, Družbe  “Braća Hrvatskog Zmaja” Zmajski stol Čakovec, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Općine Šenkovec i Međimurske županije, obilježena je 456. godišnjica Sigetske bitke.

Spomen je to na hrvatskog junaka i bana Nikolu Šubića Zrinskog koji je nakon višetjedne opsade brojčano nadmoćnije osmanlijske vojske junački poginuo u obrani Sigeta 7. rujna 1566. godine.

Spomenik u Čakovcu

– Okupili smo se ponosno u čast Nikoli Šubiću Zrinskom i njegovom junaštvu, ali i u sjećanje na sve Zrinske koji su ostavili veliki trag u temeljima na kojima se razvijalo naše Međimurje. Danas njihovu baštinu njeguje Zrinska garda Čakovec, a drago mi je što nakon obnove fortifikacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu krećemo s novim projektima obnove nasljeđa Zrinskih, pa se osim obnove Palače u Starom gradu planira i obnova ove kapelice sv. Jelene i stvaranje novih sadružaja kojima će i ovaj dio povijesti Međimurja dostojno zaživjeti – rekao je župan Matija Posavec.

Pavlinima je nekadašnji vlasnik Međimurja Stjepan II. Lacković darovao 1376. godine posjed Varhely nedaleko od Čakovca, gdje
je osnovan samostan i crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji i Svim Svetima. Pokroviteljstvo nad samostanom je 1404. preuzela
obitelj grofova Celjskih, kada je grof Herman II. kupio Međimurje od kralja Žigmunda I. Luksemburškog. Sredinom 16. stoljeća Nikola IV. Zrinski Sigetski uz južni zid crkvene lađe gradi obiteljsku grobnicu, a potkraj 17. stoljeća, nakon požara 1695. na crkvi su izvedeni veći građevinski radovi, pa je dobila barokni izgled. Obnovljen je i crkveni toranj, a sagrađena je i nova sakristija.

Nakon ukinuća pavlinskog  reda 1786. samostan je dodijeljen vjerskozakonskoj zakladi, a 1802. godine darovnicom kompleks
dobiva obitelj Knežević, koji ga preuređuju u dvorac. Srušeni su lađa i kapela Zrinskih, a svetište je pretvoreno u dvorsku kapelu obitelji Knežević. Posljednji zahvati u kapeli zbili su se nakon potresa godine 1880. kada je, najposlije, srušen preostali jugozapadni dio samostana, navode u Muzeju Međimurja.

Obiteljska grobnica

Šubićevi ostaci pokopani su u obiteljskoj grobnici Zrinskih u kompleksu pavlinskog samostana u Svetoj Jeleni, uz grob  Nikoline prve supruge Katarine Frankopanske. Danas je kompleks pavlinskog samostana u Šenkovcu složeno arheološko nalazište koje se sastoji od očuvane arhitekture nekadašnjeg svetišta crkve, danas kapele Svete Jelene, i arheoloških ostataka arhitekture samostana, lađe crkve i grobnice Zrinskih, napominju u Muzeju Međimurja. Kapela je obnovljena i prezentirana na muzejski način, a nalazište je u cijelosti arheološki istraženo.