Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždin

Obnovljena šetnica ispred Staroga grada

Foto: Grad Varaždin
Novouređenim stazama s rubnicima olakšan je pristup osoba s invaliditetom Starom gradu u kojem je nalazi dio Gradskog muzeja Varaždin

U sklopu europskog projekta posvećenog parkovima povijesnih utvrda u Varaždinu je obnovljeno šetalište s uređenjem staza i zidića ispred Starog grada.

U projektu HIstorical CAstle ParkS – HICAPS – Parkovi povijesnih utvrda, vrijednog 1,8 milijuna eura, Varaždin sudjeluje s još sedam europskih gradova. Europski udio je 85 posto, a Grad Varaždin sudjeluju sa 171 tisućom eura. Radovi na obnovi staza i prostora ispred Starog grada stajali su 410 tisuća kuna.

Od 23. kolovoza do 1. rujna Na Špancirfestu grlit će vas i humanoidni robot

Novouređeni prostor obišao gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok koji je izjavio da projekt ima dvostruku vrijednost od koje je jedna financijska.

- Druga je za povijesni identitet grada Varaždina i za kvalitetu življenja njegovih stanovnika. Nažalost, intervencije u ovaj prostor šetnice, šetališta, vrta, pretprostora ispred samog Starog grada nije bilo jako dugo - kazao je Čehok.

Najavio je da će se obnova prostora nastaviti, a u planu je i osvjetljenje Starog grada.

U ovoj revitalizaciji prostora stilski je oblikovan vrt, na poziciji gdje je i ranije postojao, a pojednostavljena forma vrta najbolje odgovara arhitekturi Starog grada. Popravljen je zidić u središnjem dijelu šetališta te su rekonstruirane staze.

Za bolji život Suradnja mladih Belišća i Varaždina

- Ivičnjaci koji su postavljeni sprječavaju da se materijal razaspe u okolni teren i sigurno će se nastaviti i na drugim dijelovima staza oko Starog grada, jer je upravo to bio najveći problem kod uređenja tih hodnih površina - dodao je pročelnik gradskog odjela za projekte EU Tomislav Bogović.

U hortikulturno uređenje prostora ispred Starog grada trajnicama i ljekovitim i začinskim biljem uključena je i gradska tvrtka Parkovi.

- Apeliram na građane da se što manje devastira ovako lijepo uređeni javni prostor - pozvao je direktor Parkova Alen Runac.

Osim što je vrtni dio prostora ispred Starog grada dobio povijesni srednjovjekovno-renesansni izgled, a zarasli i oštećeni zidić je obnovljen, novouređenim stazama s rubnicima olakšan je pristup osoba s invaliditetom Starom gradu u kojem je nalazi dio Gradskog muzeja Varaždin.

Obnova sakralnog blaga u varaždinskoj crkvi sv. Ivana Krstitelja Dijelove oltara vozili u Varaždin Dravom iz Maribora