Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dugo se nisu održavale

Obnovljene Trolokve, prirodni i povijesni spomenik na Vidovoj gori

Iz Javne ustanove More i krš poručuju da je ovih dana lijepo biti žaba na Braču
1/3
Foto: MOREIKRS.HR
Iz Javne ustanove More i krš poručuju da je ovih dana lijepo biti žaba na Braču.

Trolokve, prirodni i povijesni spomenik na Vidovoj gori, prema predaji datira još iz antičkih vremena. Tada su nabijanjem vodonepropusne gline u udubine stvorena tri bazena za prikupljanje kišnice koja je služila, dobrim dijelom kao i danas, za napajanje blaga i ljudsku uporabu.

Dugo se nisu održavale

– Iako je tradicijsko bračko stočarstvo, ovčarstvo u prvom redu, dobrim dijelom još i danas očuvano, pa su i lokve u uporabi, ipak ih je uvelike nagrizao zub vremena jer se odavna ne održavaju. Tako je središnja, Vela lokva, obzidana suhozidom savršenog kružnog oblika, bila oštećena značajnim urušavanjem suhozida, a ona zapadna od tri lokve gotovo je posve izgubila svoju vodonepropusnost i većim je dijelom godine bila suha. Takvo je stanje u zaštićenom značajnom krajobrazu Vidova gora već godinama mučilo Javnu ustanovu More i krš koja upravlja zaštićenim područjem – ističe Domagoj Lažeta, ravnatelj JU More i krš.

Stoga je ustanova pokrenula široku akciju obnove Trolokava. Priprema je trajala dugo, dulje od radova na terenu, s obzirom na to da je riječ o zaštićenom vodnom dobru, imovinsko-pravni odnosi nisu bili riješeni, a bunara nije bilo u prostornim planovima.

U sklopu projekta paralelno se radilo na rješavanju administrativnog dijela posla, iznalaženju izvora financiranja u suradnji s lokalnom zajednicom i drugim zainteresiranim stranama, te pronalaženju danas malobrojnih ljudi koji imaju potrebna znanja i vještine za ovaj delikatan posao. 

– Nadali smo se sredstvima Europske unije, ali nisu nam odgovarali natječaji te smo se na koncu oslonili na skromna vlastita sredstva i rad volontera – kaže Lažeta koji je pohvalio ulogu lokalne zajednice bez koje bi, kaže, bilo gotovo nemoguće dovesti posao do kraja.

– Uz rizik da nekoga nehotice izostavimo, treba spomenuti Udrugu Brač, Udrugu Zemlja za Nas, LAG Brač, Filozofski fakultet u Splitu, Udrugu Permakultura Split, Općinu Postira, te bračku županijsku vijećnicu Luciju Puljak koja je sve koordinirala. Također su i Hrvatske vode, kao i lokalni DVD, pružili svu potrebnu pomoć u građevinskoj operativi. Uz cijelu tu potporu, posao obnove suhozida i revitalizacije suhe lokve vodili su domaći, brački meštri, od kojih je najstariji već dobrano zagazio u deveto desetljeće života, te istarski stručnjak Alen Čikada, a ‘ruke su im dali’ i brojni domaći volonteri – izvijestio nas je Lažeta.

Niska od tri vodena bisera

Posao je završen, osim završnog uljepšavanja koje će se raditi na proljeće. Rezultat je prekrasan, obnovljeni savršeno okrugli suhozid oko Vele lokve, uklonjen višak okolne vegetacije koji je podrivao zidove, te opet uspostavljena zapadna lokva, u kojoj već ima nešto vode, a zimske će je kiše posve napuniti.

– I tako su Trolokve sada opet Trolokve u pravom smislu riječi – niska od tri mala vodena bisera usred bajkovite bračke Arkadije iz Nazorovih priča i pjesama. I tri mala, ali vrijedna vodena staništa, žarišta otočne bioraznolikosti. Baš je lijepo ovih dana biti žaba na Braču – poručuju iz JU More i krš.