Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Obnovljeni i moderni vrtić otvorio vrata mališanima u Orahovici

Vrtić u Orahovici
Foto: Kristijan Toplak
U DV Palčić upisana su ove jeseni sva djeca koja su se prijavila za vrtić, odnosno njih 156 u osam odgojno-obrazovnih skupina

Osmijeh, zadovoljstvo i veselje, moglo se vidjeti na licima djece i njihovih roditelja, kao i dječjih odgajateljica na otvorenju novoobnovljenog Dječjeg vrtića Palčić u Orahovici.

Vrhunski uvjeti

Upisana su u njega ove jeseni sva djeca koja su se prijavila za vrtić, odnosno njih 156 u osam odgojno-obrazovnih skupina.

Vrijednost je radova 1,607.000 eura, a najvećim dijelom obnova je financirana sredstvima Ministarstva poljoprivrede iz programa ruralnog razvoja. Ukupno je 1788 djece upisano ove jeseni u vrtiće u Virovitičko-podravskoj županiji, a DV Palčić četvrti je po veličini na području županije po broju djece i jedan od osam najjeftinijih u Hrvatskoj. U novom zdanju zaposleno je četvero novih odgajatelja i dva pomoćnika u radu pa sada vrtić broji 23 zaposlenih.

Radovi su uključivali nadogradnju kata s novom krovnom konstrukcijom i krovištem, dogradnju višenamjenske dvorane s novim ulazom, izgradnju nove ovojnice i dječjeg igrališta te obnovu postojećih i izvedbu novih instalacija.

Prigodom svečanog otvaranja gradonačelnik Saša Rister istaknuo je kako je "presretan što je nakon dosta problema i dugog perioda čekanja orahovački dječji vrtić otvorio svoja vrata, i to kao vrtić s vrhunskim uvjetima i kvalitetom".

– Prošlo je dosta godina, još 2018. smo s Agencijom u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali ugovor o financiranju i krenuli s pričom o ovom projektu. I sada smo napokon na cilju, imamo prekrasan vrtić i okoliš, kapacitet koji može primiti svu djecu s našeg područja, povećali smo kapacitet odgojnih skupina sa sedam na osam, zaposlili nove odgajatelje, prije tri godine i stručnjake logopeda i psihologa, a sve u cilju podizanja kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja u našem gradu – poručio je gradonačelnik Rister.

Demografska mjera

Župan Igor Andrović istaknuo je kako je ovo najbolja demografska mjera, "što pokazuje i upis sve prijavljene djece u orahovački vrtić".

– Nikad mi srce nije veće nego kada se otvaraju vrtići i škole, kada naša djeca dobivaju sve maksimalne uvjete za normalan razvoj. Ovo je jedan od 11 dječjih vrtića koji je išao u prvom krugu i realiziran sredstvima ruralnog razvoja i koji se najduže radio i gradio, ali moram reći da je ovaj vrtić danas jedan od najljepših dječjih vrtića ne samo u Virovitičko-podravskoj županiji nego i šire – rekao je župan Andrović.

– Mi ovdje ne stajemo, već smo u drugim krugovima i novim natječajima pa je tako nedavno otvoren vrtić u Novoj Bukovici, u tijeku je nadogradnja vrtića u Špišić Bukovici, kreće i izgradnja novog vrtića u Mikleušu i još su tu neki vrtići koji će imati dogradnju i uređenje. To je samo pokazatelj da imamo sve više djece i sve više potrebe za vrtićima – zaključio je on.

Mrka trka Mrka trka 2 Ulicama Virovitice trčala 434 natjecatelja storyeditor/2024-09-06/a_dvorac_jankovic_suhopolje_foto_kristijan_toplak.jpg Pravi hit Dvorac i Kurija ruše turističke rekorde storyeditor/2024-09-06/a_pomocnici_foto_anita_zeko.jpg Projekt "In-In – integracija i inkluzija" Potpisani ugovori s 39 pomoćnika u nastavi