Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Energetska obnova

Obnovom zgrade Grada, učilišta i knjižnice vizura Slatine bit će ljepša, a uštede na grijanju i do 81 posto

Foto: Mihaela Feldi
Ekološki je i energetski naglasak najvažniji, no bitno je i što će gradska uprava dobiti novo lice jer dominira u vizuri grada, ističe Plantak

Novo ruho dobit će zgrade uprave Grada Slatina, zatim Pučkog otvorenog učilišta te Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Riječ je, naime, o projektima energetske obnove, koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Grad Slatina te je projekte prijavio na Javni poziv "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora", koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Cilj je smanjiti potrošnju energije za grijanje i hlađenje za najmanje 50 posto na godišnjoj razini.

U završnoj fazi Nova šetnica i javna rasvjeta

Stare 70 godina

Upravna zgrada Grada Slatine sagrađena je davne 1949. Centralno grijanje uvedeno je 1982., a tih godina sagrađena je i plinska kotlovnica. Početkom 90-ih obnovljene su elektro i telefonske instalacije, no one više ne zadovoljavaju potrebe suvremenog uredskog e-poslovanja.

Nužna je temeljita obnova, čiji će rezultat biti, kako se očekuje, ušteda toplinske energije od 63,67 posto i toplinske primarne energije od 44,93 posto te ušteda u emisiji ugljikova dioksida od 48,78 posto.

Projekt je vrijedan ukupno 5,843.843 kuna. Iznos prihvatljiv za financiranje je 4,391.198 kuna, od čega će iz EU stići 2,655.067 kuna, dok će razliku pokriti Grad Slatina. Zamijenit će se vanjska stolarija, postaviti toplinske izolacije vanjskih zidova, stropova i podova prema negrijanom prostoru, rekonstruirati sustav grijanja, uvesti sustav hlađenja zgrade dizalicom topline i ugraditi termostatski ventili.

Virovitičko-podravska županija U Slatinskom bazenu, sva djeca iz županijskih vrtića, uskoro će se 'oslobađati straha od vode'

Sufinancira Grad

– Ekološki i energetski naglasak je u ovom projektu najvažniji, no još je jedna komponenta jako bitna, što će zgrada gradska uprava dobiti novo lice jer je ona, uz Pučko otvoreno učilište, dominantna u vizuri grada. Slika Slatine bit će ljepša – istaknuo je dogradonačelnik Bojan Plantak.

Zbog uštede i ljepše vizure, važna je i obnova Pučkog otvorenog učilišta. Ta je zgrada sagrađena 1950., a kako bi se očuvao novouređeni interijer zgrade, nužna je temeljita rekonstrukcija. Uštede će u ovom slučaju biti i veće pa će, primjerice, na toplinskoj energiji iznositi 80,97.

Ukupna vrijednost projekta je 5,459.931 kunu. Iznos prihvatljiv za financiranje je 5,256.044 kuna, od čega će EU financirati 3,174.617 kuna, dok će ostatak izdvojiti Grad Slatina.

Na 200 kvadrata Promocija Grada Slatine na Viroexpou Inicijativa učenika OŠ Eugena Kumičića Učenici žele rampu na prilazu školi