Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska 31 pregleda
Poticajna mjera osposobljavanja

Od administratora do konditora uz pomoć HZZ-a

zavod za zapošljavanje
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije velik je broj nezaposlenih osoba administratorskih zanimanja, a nedostaju zanimanja iz građevinskog, metaloprerađivačkog i prehrambenog sektora

Poticajnu mjeru osposobljavanja na radnom mjestu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koriste četiri poslodavca, pri čemu prednjači bjelovarski Koestlin, jer je od ukupno 51 osobe koje uz pomoć te mjere usvajaju nove vještine, njih 41 svoje mjesto pronašlo u bjelovarskom konditoru, doznaje se u srijedu iz Područnog ureda Bjelovar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije velik je broj nezaposlenih osoba administratorskih zanimanja, a nedostaju zanimanja iz građevinskog, metaloprerađivačkog i prehrambenog sektora, kaže predstojnica Područnog ureda Ruža Hrga.

Tijekom šest mjeseci, na koliko je ograničena mjera osposobljavanja na radnom mjestu, osoba se i dalje vodi kao nezaposlena, ali ostvaruje pravo na minimalnu plaću uz odbitak doprinosa, što iznosi 2620 kuna mjesečno, te na putne troškove.

HZZ također motivira poslodavca plaćanjem mentora, pri čemu svaki mentor ostvaruje pravo na 700 kuna mjesečno, a jedan mentor može obučavati najviše tri osobe. 

Anika Jolić, rukovoditeljica kadrovske službe Koestlina, poručuje kako je riječ o mjeri koju bi poslodavci svakako trebali iskoristiti."Uzeli smo 41 osobu, trenutno smo na njih 34, a dio ljudi svakako namjeravamo zaposliti", kaže Jolić.