Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Otvorena nova školska zgrada Srednje škole Čakovec

Od jeseni se uvodi novi smjer – farmaceutski tehničar

storyeditor/2024-05-03/MZB.jpg
Foto: Međimurska županija ZGRADA je u cijelosti financirana putem donacija, a u dugoročnom planu je izgradnja sportske dvorane

U Srednjoj školi Čakovec održana je svečanost u povodu otvorenja nove školske zgrade, za koju je kamen-temeljac položen u lipnju 2020. godine, a prizemlje stavljeno u funkciju 2022. Cijela školska zgrada u međuvremenu je dovršena i opremljena na radost učenika i nastavnika, a kako je istaknula ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramušćak, u dugoročnom planu je izgradnja sportske dvorane.

– Ukupna vrijednost škole i dvorane dosegnut će 7,2 milijuna eura, a u realizaciju prve i druge faze uložena su 3,2 milijuna eura. Zgrada je u cijelosti financirana putem donacija – istaknula je ravnateljica Ramušćak. Nova školska zgrada stajala je sedam milijuna eura, a glavninu novca dali su donatori. Jedan od najvećih je Friedholm Loh, koji je rekao da nije dvojio kad mu je Bratoljub Horvat predstavio svoju viziju o osnivanju i građenju kršćanske škole. Misija njihove zaklade je poticati obrazovanje i pripremati mlade za život te mu je iznimna čast što je dio ovog čakovečkog projekta. Rekao je da treba zahvaliti Bogu na tom velikom daru. Posebno je i on, ali i ostali govornici, istaknuo ulogu Bratoljuba Horvata, bez čije upornosti i truda Srednja škola Čakovec ne bi postojala.

Uz program opće gimnazije, učenice i učenici obrazuju se za medicinska zanimanja, i to za medicinske sestre i tehničare opće njege, fizioterapeute te njegovatelje, a od jeseni se uvodi novi program – smjer farmaceutski tehničar, odnosno tehničarka. Župan Matija Posavec rekao je da ga veseli uvođenje novog smjera u Srednjoj školi Čakovec.

– Naša svijest o važnosti obrazovanja pokazuje da je upravo to područje broj jedan na ljestvici prioriteta Međimurske županije jer smatramo da je svaka regija onoliko uspješna i prosperitetna koliko ulaže u svoje mlade i u obrazovanje. Zato smo kandidirali 17 projekata uređenja škola u vlasništvu Županije te čekamo suglasnosti resornog ministarstva kako bismo u sve naše obrazovne ustanove uveli jednosmjensku nastavu – rekao je župan. 

 

storyeditor/2024-05-03/gimnazija_1_A.jpg Koprivnica je prošli tjedan bila domaćin najvećeg ekipnog natjecanja u matematici Učenici 2. d razreda koprivničke gimnazije prvi na Mathemi Obilježeno 50. godina partnerstva Wirgesa i Samobora SAMOBOR Samobor i Wirges proslavili pola stoljeća uspješnog partnerstva Smotra Lidrano je u Vinkovcima okupila oko 800 učenika iz cijele Hrvatske Državna smotra Oko 800 učenika iz cijele Hrvatske sudjelovalo na smotri LiDraNa