Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Samobor i Wirges proslavili pola stoljeća uspješnog partnerstva

Obilježeno 50. godina partnerstva Wirgesa i Samobora
1/3
Foto: Samobor
U sklopu programa predstavljen je i lipovački kamen, zaštićen kao prirodno dobro, a koji simbolizira čvrst temelj uspješne suradnje dva grada

Povodom obilježavanja jubilarnih, 50. godina partnerstva između prijateljskih gradova Wirgesa i Samobora u njemačkom gradu Wirgesu od 19. do 22. travnja boravila je samoborska delegacija predvođena predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem i pročelnicom za financije Jelenom Sirovicom, a najbrojniji su bili članovi Tamburaškog društva "Ferdo Livadić" sa "Samoborkama" koji vrijedno prijateljstvo dugo pola stoljeća brižno njeguju s tamošnjim zborom Wasterwaldchor. Dio delegacije bili su i samoborski vatrogasci te sportaši, a dobrodošlicu im je u prostoru Bürgerhausa, Narodnog doma, poželio i tamošnji gradonačelnik Markus Schlotter.

I u najtežim trenutcima

Središnja svečana proslava 50. godina partnerstva i prijateljstva održana je u subotu 20. travnja u multifunkcionalnoj dvorani Narodnog doma, gdje su sve okupljene koncertom, kojim je ravnao Mario Kambić, voditelj "Samoborki", oduševili Tamburaško društvo "Ferdo Livadić" i Vokalni ansambl "Samoborke" te domaći Westerwaldchor. U sklopu programa predstavljen je i lipovački kamen, zaštićen kao prirodno dobro, a koji simbolizira čvrst temelj polustoljetne uspješne suradnje dva grada i njihovih društava.

– Kada smo prije 50 godina napravili prvi korak na ovom putu, možda nismo mogli predvidjeti koliko će duboka veza nastati između naših gradova. No, danas s ponosom možemo reći da je naše partnerstvo svijetli primjer međunarodnog razumijevanja i suradnje. Tijekom proteklih godina puno smo naučili jedni od drugih. Slavili smo svoju kulturnu raznolikost, dijelili svoje tradicije i proširili svoje vidike. Samobor i Wirges danas su ne samo partnerski gradovi već i prijatelji koji se međusobno obogaćuju i podržavaju – istaknuo je Schlotter.

Uime Grada Samobora okupljene je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić istaknuvši kako proslava impresivnih 50 godina prijateljstva između dva grada predstavlja ne samo važan jubilej već i duboku vezu Samobora i Wirgesa.

– Posebno bih istaknuo velikodušnost i empatiju koju su građani Wirgesa pokazali u našim najtežim trenutcima, tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Njihova podrška ostaje neizbrisiva u našim srcima, a zahvalnost za tu pomoć trajat će zauvijek. Vjerujem da će naša suradnja i prijateljstvo nastaviti rasti i u budućnosti te da će sljedeće generacije nastaviti njegovati ovo vrijedno nasljeđe – kazao je Šoić.

Obratila se i gradonačelnica

Iako svečanosti nije mogla prisustvovati, okupljenima se obratila i gradonačelnica Petra Škrobot čiju je poruku prenijela Marica Posilović iz Tamburaškog društva "Ferdo Livadić".

– Naša suradnja ujedno je i simbol međunarodnog prijateljstva i solidarnosti, koji su neprocjenjivi u svijetu punom izazova i promjena. Vjerujem da će sadašnje i buduće generacije nastaviti njegovati ovo dugogodišnje prijateljstvo i suradnju, a mi ćemo se potruditi da im približimo duh prijateljstva Wirgesa i Samobora – kazala je Petra Škrobot te dodala kako se raduje i proslavi koja će se održati i u Samoboru.

storyeditor/2024-04-19/Park2.jpg Konstrukcija dvorca na pijesku, penjalice, ljuljačke... niknuli u Južnom naselju Novootvoreni park u Samoboru mjesto je igre i druženja za velike i male Dogradnja škole i sportske dvorane u Bregani Samobor Za dogradnju OŠ Milana Langa odobreno oko pet milijuna eura storyeditor/2024-04-28/Craft.jpg Na Samobor Craft Festivalu od sutra predstavit će se bogatstvo obrtničke baštine Festival malih zanata uz radionice, tamburaše i Dino Dvornik Tribute Band