Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Samobor

Za dogradnju OŠ Milana Langa odobreno oko pet milijuna eura

Dogradnja škole i sportske dvorane u Bregani
1/2
Foto: Grad Samobor
Projekt obuhvaća dogradnju četiri nove učionice te gradnju dvodijelne sportske dvorane uz koju dolaze i ambulanta, svlačionice, tuš za osobe s invaliditetom...

Za kapitalni projekt izgradnje sportske dvorane i dogradnje OŠ Milan Lang u Bregani vrijedan oko 7, 5 milijuna eura Grad Samobor je iz fondova EU ostvario bespovratna sredstava u iznosu od gotovo pet milijuna eura. Preostali dio, oko 2,5 milijuna bit će osiguran iz gradskog proračuna, a realizacijom projekta u Bregani stvorit će se uvjeti za održavanje nastave u jednoj smjeni i odvijanje sportskih aktivnosti učenika. Dograđeno će biti 500 kvadrata novog školskog prostora te izgrađena sportska dvorana površine 2102 kvadrata.

Dugoočekivani projekt

– Izrazito sam ponosna zbog ovog projekta, osobito zbog činjenice što se o novoj dvorani u Bregani govori još od kad sam bila učenica te škole. Ovaj projekt, čija se realizacija čeka godinama, predstavlja važan korak prema poboljšanju obrazovne i sportske infrastrukture u našem gradu. Sredstva iz fondova EU omogućit će ne samo proširenje kapaciteta škole već i izgradnju moderne sportske dvorane, što će imati dugoročne koristi za lokalnu zajednicu. Ova investicija nije samo ulaganje u proširenje školskih kapaciteta i sportske infrastrukture već i u budućnost naše djece. Ovakvi projekti ne samo što unapređuju infrastrukturu već i potiču lokalni razvoj te stvaraju pozitivno okruženje za buduće generacije. U konačnici, ova investicija će imati dugoročne koristi za Breganu i cijelu zajednicu – istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot.

Proširenje kapaciteta, kako je istaknuo ravnatelj Igor Matijašić, omogućit će i bolje organiziranje nastave te provođenje dodatnih programa važnih za čitavu Breganu.

– Ovo je sjajna vijest. Sada su stvoreni svi preduvjeti za ostvarenje ne samo mog sna već svih stanovnika Bregane, koji dvoranu čekaju jako dugo. Bregana je najveći MO u Samoboru i ovim se projektom otvara niz mogućnosti, ne samo za provođenje nastave u jednoj smjeni, nego Bregana dobiva jedan multifunkcionalni prostor za učenike i cjelokupno stanovništvo. To je ono što smo toliko dugo čekali – istaknuo je.

Projekt obuhvaća dogradnju četiri nove učionice, dvije za razrednu nastavu te dvije za produženi boravak, komunikacijskih prostora te učiteljskih kabineta. Nova dvodijelna dvorana sa školom će biti povezana hodnikom, a uz nju dolaze i svlačionice, sanitarni čvorovi, garderoba i tuš za osobe s invaliditetom, kabineti za nastavnike, spremišta, ambulanta, prostor za održavanje objekta, toplinska stanica, prostor vatrodojave te dva stubišta koja vode na kat. Ondje će se pak nalaziti gledalište za oko 300 gledatelja te prostor spremišta i prostorija za snimatelje i razglas.

U fokusu će biti i energetska učinkovitost te će grijanje novoizgrađenih objekata biti putem radijatora preko postojeće plinske kotlovnice, a ventilacija i klimatizacije dvorane putem dizalica topline te krovnih rekuperatorskih jedinica. Dvorana će biti maksimalno ostakljena kako bi se koristila prirodna svjetlost, a slavine, toalet i dio rasvjete bit će na senzor.

Zelenilo, parking...

U sklopu projekta uredit će se i okoliš te parkiralište za korisnike nove sportske dvorane. Nastojat će se zadržati što više postojećeg zelenila te će se saditi dodatne, autohtone vrste. Postavit će se i vanjska rasvjeta pristupnih cesta, pješačkih površina i parkinga LED svjetiljkama montiranim na stupove te na fasadu škole, u koju će se u školskoj godini 2026./2027. moći upisati 550 učenika.

storyeditor/2024-04-19/Park2.jpg Konstrukcija dvorca na pijesku, penjalice, ljuljačke... niknuli u Južnom naselju Novootvoreni park u Samoboru mjesto je igre i druženja za velike i male Samobor Usluge i proizvodi Novčana podrška zaposlenima u privatnom sektoru storyeditor/2024-04-14/samobor.jpg Javni poziv za potporu za kapitalna ulaganja Samobor daje potpore za zapošljavanje u malom gospodarstvu