Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Županija preuzela poslove Ureda države uprave

Od ove godine brže i dostupnije javne usluge

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Dokazali smo da smo učinkoviti u izdavanju građevinskih dozvola, dokazat ćemo to i s novim poslovima, rekao je župan Stjepan Kožić

S prvim danima nove godine Zagrebačka je županija dobila novi posao. Osim što vode poslove u svom djelokrugu, županije su preuzele i poslove Ureda državne uprave. Cilj ove reforme brža je i efikasnija dostupnost javnih usluga građanima, poduzetnicima i svim ostalim potencijalnim korisnicima u okviru jedne institucije na više lokacija u gradovima i općinama, a predstavlja i važan iskorak u vidu decentralizacije države.

Nagrada u iznosu od 2000 kn Županija nagradila 30 najuspješnijih učitelja protekle školske godine

– Iza nas su opsežne formalno-pravne, tehničke i terenske pripreme i moram reći da smo itekako spremni još bolje i brže odrađivati 200-tinjak povjerenih nam poslova – izjavio je zagrebački župan Stjepan Kožić nadodavši da će prvi test biti drugi krug predsjedničkih izbora jer je od sada popis birača u županijskoj nadležnosti.

– Dokazali smo da smo učinkovitiji kada nam je država prebacila poslove izdavanja građevinskih dozvola, dokazat ćemo to i s novim poslovima – zaključio je Kožić.

A preuzimanjem poslova Ureda državne uprave, kroz 12 postojećih i novi Upravni odjel za opće poslove, Zagrebačka županija ubuduće će svojim građanima i poduzetnicima omogućavati i nove usluge.

Neke od njih su one matičnih ureda, popisa birača, građanskih stanja i registracije udruga, a rješavat će i pitanja oko izvlaštenja i naknade za izvlaštenja.

Županija će odlučivati i o primjerenim oblicima školovanja, prijevremenim upisima u školu, drugim statusima i pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te će pružati besplatnu pravnu pomoć i obvezno zdravstveno osiguranje neosiguranim osobama.

ZAŠTIĆENO PODRUČJE Perivoj oko dvorca Lužnica postao spomenik parkovne arhitekture

Od poduzetničkih pitanja bavit će se osnivanjem i zatvaranjem obrta te utvrđivanjem minimalnih tehničkih uvjeta za obavljanje djelatnosti pravnih i fizičkih osoba.

U nadležnosti županije je i izdavanje licencija za obavljanje različitih djelatnosti i rješenja o znakovima pristupačnosti te izdavanje posebnih uvjeta za građenje i rekonstrukciju županijskih cesta u postupku izdavanja lokacijske dozvole.