Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Izglasan rekordni proračun

Od poreza stiže svega petina, većina prihoda iz fondova EU

Foto: Međimurska županija
Vijećnici su na posljednjoj sjednici usvojili proračun u kojem je oko 70 projekata

Skupština Međimurske županije donijela je proračun za 2020. u iznosu od 291 milijun kuna, što je najveći iznos od postojanja županije. Razlog je, uz ostalo, i povećanje ulaganja u razvoj Međimurja korištenjem sredstava europskih fondova.

Nove, dosad neiskorištene mogućnosti u razvoju turizma U Toplicama Sveti Martin otvoren prvi autokamp u Međimurju

– Konsolidirani proračun koji uključuje i proračune naših institucija za 2020. godinu iznosi 858,340.034 kune, dok je sam proračun 290,969.670 kuna. Porezni prihodi iznose 62,4 milijuna kuna i čine svega 20 posto od ukupnog proračuna. Najvažniju ulogu u prihodima imaju europski projekti – obrazložio je župan Matija Posavec.

U proračunu je više od 70 projekata, što u prosjeku znači jedan projekt vrijedan milijun kuna po zaposleniku Međimurske županije, a županija je i najveći investitor u javnu infrastrukturu što je, dodao je Posavec, velik doprinos gospodarstvu. Među kapitalnim projektima su rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec, Starog grada Zrinskih, obnova zgrada za Tehnološko-inovacijski centar, znanstveno-istraživački centri, centri kompetencija, obnova 15 osnovnih i srednjih škola, gradnja sportskih dvorana, gradnja škole u Pribislavcu, a u pripremi je projektna dokumentacija za novih 20-ak projekata obnova škola te gradnju dvorana diljem Međimurja.

Proračun za 2020. usvojen je s 29 od 37 glasova. Protiv su bili vijećnici HDZ-a i SIP-a. Od iduće godine Međimurska županija preuzima više od 260 poslova od Ureda državne uprave i 49 njegovih zaposlenika. Petnaest ih odlazi iz sustava javne uprave.