Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nove, dosad neiskorištene mogućnosti u razvoju turizma

U Toplicama Sveti Martin otvoren prvi autokamp u Međimurju

1/2
Foto: Apartmani Lapaž
Kampovi diljem Hrvatske imaju oko 250.000 kreveta i čine 23 posto ukupnih smještajnih kapaciteta. Prvi autokamp u Međimurju nalazi se u sklopu turističkog naselja Toplice Sveti Martin

– Ovih dana prvi kamp dobio je uporabnu dozvolu u Međimurju. Još je jedan u pripremi nakon što je osigurao sredstva EU, imamo informacije o projektima u Prelogu i Selnici... Do 2023. imat ćemo sigurno pet kampova, nadam se visoke kvalitete. Aktivno ćemo se promovirati kao butik kamp destinacija – najavio je Rudi Grula iz Turističke zajednice Međimurske županije na 13. Kongresu hrvatskog turizma u LifeClass termama Sveti Martin.

Turizam svih 365 dana 'S osvojenih 11 Decantera na 600 ha "Međimurska vinska cesta" ima najkvalitetnija vina na svijetu'

O kampovima u Međimurju govori se već desetljećima, no dosad nijedan nije zaživio, a jedna od glavnih prepreka bilo je to što oni većeg kapaciteta nisu bili predviđeni u Prostornom planu Međimurske županije. Inicijativu su pokrenuli manji investitori.

Sastoji se od 24 parcele

– Interes investitora i gostiju je da budu uz vodu. Mi imamo Muru i Dravu, a to su poplavna područja, inundacijska. Kamp uz vodu ono je što se prodaje, ili uz šume, lijepu prirodu, atraktivne lokacije... – napominje Grula.

Prvi autokamp u Međimurju, Lapaž, nalazi se u sklopu turističkog naselja Toplice Sveti Martin, a sastoji se od 24 parcele od kojih svaka ima priključak za vodu, struju i odvod vode te zajednički moderni sanitarni čvor.

Kompletan autokamp pokriven je bežičnom internetskom vezom.

Projekt klonske selekcije 'Cilj nam je brendiranje pušipela kao međimurske zaštićene robne marke'

– Unutar autokampa nalazi se prirodni potočić koji s postojećim zelenilom daje dodatni štih i pruža opuštajuću atmosferu. U planu je gradnja još pet montažnih kućica koje će biti fiksno montirane, a planirano poslovanje je tijekom cijele godine – kažu u Lapažu.

Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman podsjetila je na to da Međimurska županija nosi dvostruku titulu Europske destinacije izvrsnosti, a odnedavno i titulu najuspješnije kontinentalne destinacije u Hrvatskoj.

– Kad smo na ovom kongresu bili na istome mjestu prije tri godine, najavili smo da ćemo u našem Masterplanu razvoja turizma predvidjeti pet kampova na području Međimurja. Možemo reći da smo na pola puta jer nedavno je otvoren naš prvi kamp, a u izgradnji je i kamp na obiteljskom gospodarstvu obitelji Hažić, dok su u fazi pripreme još tri kampa. Sigurna sam da ćemo za dvije godine ostvariti naš cilj – kaže S. Herman.

Nagrade otišle u Podturen, Donji Kraljevec i Žabnik Završila akcija "Čiji je vrt najljepši"

Međimurje je mala destinacija koja ostvaruje oko 200.000 noćenja godišnje.

Turisti troše 60 eura na dan

Kampovi diljem Hrvatske imaju oko 250.000 kreveta i čine 23 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u hrvatskom turizmu i 22 posto noćenja. Godišnje se zabilježi više od 18 milijuna noćenja. Turist u kampu potroši oko 60 eura na dan. Mobilne kućice iznajmljuju se i po 500 eura dnevno. Samo ove godine kategorizirano je 15 novih kampova, od kojih sedam ima četiri ili pet zvjezdica.

Od 785 kampova gotovo dvije trećine mali su obiteljski kampovi, a čak 39 posto ima standard četiri i više zvjezdica, dok je, na primjer, 2007. takvih bilo tek devet posto i imali su 45 posto manje noćenja nego danas.