Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Projekt klonske selekcije

'Cilj nam je brendiranje pušipela kao međimurske zaštićene robne marke'

1/2
Foto: Međimurska županija
Vinar Robert Horvat napominje da početak vinogradarske godine nije obećavao, no urod je bio i više nego odličan

Pušipel je od neopravdano zapostavljene sorte vina u Međimurju postao zvijezda sajmova i ocjenjivanja vina. Od nekadašnjeg jeftinog vina za masovnu potrošnju i "gemište", prerastao je u proizvod koji vinari ističu kao krunu svog umijeća. Na imanju Vinarije Horvat u Svetom Urbanu, u sklopu projekta koji devetu godinu zaredom zajednički provode Međimurska županija i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Društvom Hortus Croatiae i Savjetodavnom službom, organizirana je berba klonske selekcije pušipela.

Biodinamika Izvrsni uvjeti za proizvodnju zdrave hrane

Pokušalište Jazbina

Cilj nam je, kažu vinari, brendiranje pušipela kao međimurske zaštićene robne marke. Od 32 početna klona pušipela koji su u matičnom nasadu na imanju vinarije Horvat zasađeni 2011. godine, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili pet klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje predbaznog matičnog nasada na lokaciji znanstveno-nastavnog pokušališta Jazbina.

– U vinogradu obitelji Horvat ovog je proljeća niknuo i bazni matičnjak u kojem će se ubuduće uzgajati materijal za rast sadnica najkvalitetnijeg međimurskog pušipela – rekao je dr. Darko Preiner, voditelj projekta s Agronomskog fakulteta, čiji su studenti brali i sortirali uzorke pet odabranih klonova. Međimurski župan Matija Posavec kaže da će projekt klonske selekcije pušipela završiti iduće godine.

Turizam u sva četiri godišnja doba Održiva destinacija iz koje gosti odlaze puni pozitivnih emocija i lijepih uspomena

– U tom desetogodišnjem razdoblju Međimurska županija je za njegovu provedbu rezervirala i izdvojila gotovo 700.000 kuna. Naši vrijedni vinari ovime su dobili tržišnu prepoznatljivost i posebnost, a kvaliteta njihova rada i ove je godine nagrađena prestižnim Decanterima, pa čak i za pušipel, koji je na svjetskoj razini još uvijek nepoznata sorta. To je veliki uspjeh koji nam govori da ipak idemo u pravom smjeru – rekao je župan Posavec.

Jedna od najvažnijih sorti

Vinar Robert Horvat napominje da početak vinogradarske godine nije obećavao, no urod se na kraju pokazao i više nego odličnim, a kvaliteta grožđa na zavidnoj je razini. S time su se složili i predstavnici međimurske podružnice Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Milorad Šubić i Marijan Čižmešija.

Klonskom selekcijom vinove loze iz populacije pojedine sorte izdvajaju se i razmnožavaju genotipovi kod kojih dolazi do pozitivnih mutacija.

Radovi na zaštićenom spomeniku kulture Kako je nastala utvrda moći ćete razgledati u - tamnicama

Postupak klonske selekcije u Međimurju pokrenut je 2010. s ciljem da se osigura zdrav i kvalitetan sadni materijal. Sorta moslavac se u Mađarskoj naziva furmint, a u Sloveniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj koriste se nazivi šipon i pušipel.

Stručnjaci nisu načisto s njegovim podrijetlom, no nagađa se da je nastao na području Hrvatske, Štajerske ili Mađarske. Danas je pušipel jedna od najvažnijih sorti u razvoju vinogradarstva i vinarstva u Međimurju.