Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Blagdanska čarolija u Belom Manastiru

Od tvornice božićnih običaja do klizališta i koncerata na trgu

Beli Manastir
1/6
Foto: DNG production
Mališane su razveselili Motomrazovi i igre na ledu

Advent u Baranji svake godine tradicionalno završava u Belom Manastiru. Nakon Adventa u Petlovcu, Kneževim Vinogradima i Dardi, božićna čarolija stigla je 19. prosinca i u jedini baranjski grad.

I ove je godine Grad Beli Manastir u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje pripremio bogat program za sve svoje sugrađane kako bi što veselije dočekali blagdane.

Advent u Slatini Advent u Slatini Mališane najviše oduševilo klizalište

Prvi dan programa održana je tvornica božićnih običaja – radionica božićnih ukrasa za najmlađe građane u Etnološkom centru baranjske baštine, a u večernjim satima održan je božićni koncert Umjetničke škole Beli Manastir.

Prvi put i germknedle

Božićni sajam na gradskom trgu započeo je 20. prosinca, a otvorili su ga gradonačelnik Tomislav Rob i zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović. Sajam je i ove godine okupio velik broj domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga.

Na sajmu su se uz već tradicionalnu božićnu kobasicu i kuhano vino ove godine po prvi put mogle probati i poznate germknedle. Osim samih izlagača, predstavili su se i OŠ “Dr. Franjo Tuđman”, HKUD Beli Manastir, a sajam su posjetili i Motomrazovi MK Beli Manastir, koji su oduševili i mališane i one malo starije. Već tradicionalno, na sajmu su sudjelovale i konjske zaprege.

Foto: DNG production

Drugi dan Božićnog sajma predstavili su se OŠ Šećerana, mali zbor Umjetničke škole Beli Manastir, crkveni zbor Credo iz Šumarine i župni zborovi crkve svetog Martina biskupa.

Treći dan Božićnog sajma bio je rezerviran za nastup plesnog para Matije Markovića i Leone Čačić, nastup plesnog studia Shine te koncert grupe Fluentes na gradskom trgu.

Pustili lanterne u zrak

Posljednji dan Božićnog sajma sugrađani su mogli sudjelovati na radionici izrade žonglerskih rekvizita Udruge Plantaža, a za dobro raspoloženje i glazbu bili su zaduženi bend Chorndonblue, župni zbor Uzvišenja Svetog Križa te vatreni performans – Plamingo Arts.

Božićni sajam završio je tradicionalnim puštanjem lanterni u zrak koje su podijeljene građanima.

Foto: DNG production

I ove je godine u sklopu Adventa postavljeno i otvoreno klizalište na gradskom trgu.

Za najmlađe sugrađane organizirana je besplatna škola klizanja koju je i ove godine vodio profesor kineziolog, stručnjak za zimske sportove.

U sklopu Adventa u Belom Manastiru 29. prosinca Belomanastirski ansambl harmonika održao je svečani koncert povodom deset godina svoga postojanja u kinodvorani u Belom Manastiru.

Grad Beli Manastir i ovoga je puta već tradicionalno pripremio dva dočeka Nove godine.

Na Silvestrovo, Grad Beli Manastir i Društvo Naša djeca Beli Manastir organizirali su proslavu Dječje nove godine za najmlađe sugrađane, a vesela je zabava počela u 10 sati ujutro na gradskome trgu. Prigodan program odigravao se na klizalištu, održane su Igre na ledu, podijeljene su nagrade, a proslavu je posjetio i klaun koji je posebno razveselio mališane.

Foto: DNG production

Za odrasle, ludnica silvestarske noći započela je u 22 sata, a brojni su građani u 2019. zakoračili upravo na gradskom trgu. Uz vatromet i besplatno klizanje, stanovnici Belog Manastira u novu su godinu ušli uz zvuke benda Krivi spoj.

Regionalni dani EU fondova u Belom Manastiru REGIONALNI DANI EU FONDOVA Bez novca EU neki važni projekti ne bi bili ostvareni ni za 15 godina Beli Manastir Razgovor s Tomislavom Robom, gradonačelnikom Belog Manastira Kupnju prve nekretnine poticat ćemo s 15.000 kuna