Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Javna ustanova Zeleni prsten prima prijedloge

Odaberite imena za tri rodina ptića

Foto: JU Zeleni prsten
Javna ustanova Zeleni prsten postavila je kameru koja prenosi u život što se događa u gnijezdu rode 24 sata na dan u jednom od sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini. I tamo je, pokazalo se, vrlo živahno

Marko, Joža, Rodan... Opcije su nebrojene. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva sve da se jave kako bi pomogli odabrati imena za tri njihova ptića rode koja su svakog dana sve veća i veća. Prijedlozi s kratkim obrazloženjima mogu se napisati u komentarima do 5. srpnja i to na Facebook stranici ustanove.  Djelatnici će potom suziti izbor na pet najboljih prijedloga, a konačna imena odabrat će pratitelji stranice Javne ustanove Zeleni prsten.

– Potaknuta brojnim upitima građana i novinara, Javna ustanova Zeleni prsten postavila je kameru koja prenosi u život što se događa u gnijezdu rode 24 sata na dan u jednom od sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini. Najčešće ih je zanimalo što se točno događa u gnijezdu roda. Kako se rodan udvara rodi? Kako rode izražavaju nježnost, ljubav i privrženost prema partneru? Tko sjedi na jajima, roda ili rodan ili možda oboje? A tko hrani ptiće? Jesu li rode monogamne ili rodu posjećuje više rodana – istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Tatjana Masten Milek.

Od samog početka u gnijezdu je, dodaju u  ustanovi, bilo vrlo zanimljivo.

– Prvo su rode uređivale i dograđivale gnijezdo, potom je snimljeno kako se rode pare. S nestrpljenjem se iščekivalo kada će roda snijeti prvo jaje, ove godine ih je bilo čak pet! Trenutačno možete pratiti kako rode brinu o svojim ptićima, kako ih hrane, a uskoro će ih učiti kako letjeti. Zanima li i vas tajanstveni život roda, pratite što se događa u gnijezdu roda na stranici Ustanove. Uživajte u tajanstvenom životu roda, možda se i vi zaljubite u njih kao i one u naš prekrasan i bajkovit krajolik te predložite imena za ovogodišnje ptiće – poručuju iz Zelenog prstena.