Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Bogat program

Održan 6. festival Hrvatskog otočnog proizvoda na Žirju

6. festival Hrvatskog otočnog proizvoda na Žirju
1/12
Foto: Šibensko-kninska županija

Šesti festival Hrvatskog otočnog proizvoda u Šibensko-kninskoj županiji održan je na otoku Žirju.

Na festivalu su svoje proizvode i proizvodne linije izložili ukupno 13 izlagača, od kojih 7 iz Šibensko-kninske županije i 6 iz ostalih hrvatskih županija. Uglavnom je riječ o prehrambenim proizvodima, uljima, rakijama, likerima ali i kozmetičkim, odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

Potpis ugovora za Kistanje Nacionalni program stambenog zbrinjavanja U Kistanjama počinje izgradnja sedam obiteljskih kuća

- Šibensko-kninska županija prepoznala je važnost razvoja otočne proizvodnje i plasiranja proizvoda s oznakom 'Hrvatski otočni proizvod' na tržište te je sufinancirala uređenje prve butige u Šibensko-kninskoj županiji te vrste. Revitalizacijom naših tvrđava, koje su postale hit destinacije našeg kraja, prostor je premješten na tvrđavu Barone te otvoren na još dvije lokacije - City point i Memorijalni centar Faust Vrančić na otoku Prviću. Tako da, dosadašnju jednu lokaciju zamjenjuju tri nove, a sve kako bi naši otočni proizvodi prijali oku i nepcu što većem broju posjetitelja - kazao je župan Goran Pauk na svečanom otvorenju festivala.

Posjetitelje i izlagače su pozdravili saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Tajana Huzak, pomoćnica ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Petar Mišura, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Uz festival se održao i prigodni kulturno zabavni program u kojem su sudjelovali Klapa “Sebenico”, KUD Koralj Zlarin i pjesnikinja Josipa Bepa Jurat. Održana je i kreativna dječja radionica „Izrada morskih motiva“, te koncert Mate Skračića i grupe Adaptive Quartet.

Tradicionalna ženska regata na Krapnju Krapanj Održana tradicionala regata u ženskom veslanju

Za sve posjetitelje, besplatne porcije plodova mora pripremili su Udruženje obrtnika grada Šibenika – sekcija ugostitelji.

Drugog dana Festivala organiziran je obilazak vidikovca Vela Glava, šetnja tunelima, posjet OPG pčelarstvu s certifikatom HOP, obilazak Stare utvrde kraljice Teute na Gradini uz i obilazak Policijske obalne topničke bitnice iz Domovinskog rata na brdu Zvizdulje.

Podsjetimo se, Projekt HOP je pokrenut 2007. godine, a ukupno je do sada oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 336 proizvođača za 969 proizvoda i proizvodnih linija. Kada je organiziran prvi festival HOP-a u Šibensko-kninskoj županiji u Prvić Šepurini bila su samo 2 proizvođača nositelja oznake HOP-a s otoka iz ŠKŽ-a, danas ih ima17 i 86 proizvoda.  U 2018. godini Šibensko-kninska županija bogatija je za 3 proizvođača dobitnika oznake HOP i 3 nova proizvoda.

Volonteri u NP Krka zaljubljenici u prirodu Četvero volontera započelo s jednomjesečnim volontiranjem u NP 'Krka'