Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
očuvanje tradicije

Održana tradicionalna gastro manifestacija 'Prominski bronzin'

Foto: Šibensko-kninska županija
Prema Pravilima gastro natjecanja mogu se natjecati samo timovi Prominjaca stalno nastanjenih na prostoru općine ili porijeklom iz toga kraja koji zadano jelo kuhaju po starinski u bronzinu nad vatrom

U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u Šibensko-kninskoj županiji, u organizaciji Općine Promina održana je četvrta po redu gastro manifestacija "Prominski bronzin" kojoj je nazočio i župan Goran Pauk.

51. Izložba vina kontinentalne Hrvatske Vinski maraton, gastrodegustacije i tamburaši

Projektom "Prominski bronzin" želi se od zaborava očuvati tradicionalna jela ovoga kraja kao dio nematerijalne kulturne baštine te ujedno potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi, sve s ciljem njihove prezentacije u turističkoj promociji Općine Promina. 

Prema Pravilima gastro natjecanja mogu se natjecati samo timovi Prominjaca stalno nastanjenih na prostoru općine ili porijeklom iz toga kraja, koji zadano jelo kuhaju po starinski u bronzinu nad vatrom. Tako su ove godine u konkurenciji od ukupno 6 ekipa koje su kuhale bravetinu s verzinom, pobjedu odnijeli "Kapitanići" iz Mratova, dok su u revijalnom dijelu kuhale ekipe JUNP Krka, BK Lavice, Radio Drniša i Eko udruge Krka.

požeško-slavonska županija U Velikoj održana 10. gastro manifestacija 'Najduži stol u Hrvata'

Više od stotinu gostiju i Prominjaca koji su posjetili ovu manifestaciju imalo je priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi  su sudjelovali u eko-etno radionicama. U kulturno umjetničkom programu sudjelovala su kulturno umjetnička društva, a za zabavu su se pobrinuli Trio Regula i Trio Gušt. 

"Prominski bronzin" završio je točno u ponoć velikim vatrometom.