Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
51. Izložba vina kontinentalne Hrvatske

Vinski maraton, gastrodegustacije i tamburaši

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Prva izložba vina na ovim prostorima održana je 1860. zaslugom Dragutina Stražimira

Traminac, izborna berba prosušenih bobica berbe 2017., vino je iz vinarije OPG-a Josipa Rajakovića i šampion 51. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske kao i šampion vina Zagrebačke županije. Rajaković će svoje vino, kao i ostali vinari ocijenjeni najboljima, izložiti na izložbi koja se održava od danas do 8. lipnja u zelinskoj sportskoj dvorani. Događanja u sklopu IVKH započet će već danas s predstavljanjem rezultata projekta „Klonska selekcija kultivara kraljevina“ Agronomskog fakulteta Zagreb, a u četvrtak, 6. lipnja u Muzeju Zelina bit će otvorenje izložbe i promocija knjige “Vinske spelancije i hincutarije svetoivanjcov i dotepencov” u kojoj se nalaze brojni štikleci i događanja vezana uz vino i društveni život svetoivanjaca i drugih.

Međunarodna zelinska gljivarijada Natjecanje u branju gljiva, kulinarski dvoboj...

Događaj završava u subotu, 8. lipnja, vinskim maratonom. Naglasak je stavljen i na bogati program za posjetitelje, pa će se tako uz degustaciju vina moći probati gastronomski specijaliteti, a za dobru glazbu će se pobrinuti tamburaški sastav Gazde.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti da je jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira koji je svojim djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi “Vinogradar” učinio mnogo na vinogradarskoj, ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi ovog kraja. On je postavio temelje modernog vinogradarstva, a svoja je vina izlagao i na izložbama širom Europe. 

Učit će se sviranje klavira, gitare, tambure i harmonike Sv. Ivan Zelina najesen dobiva glazbenu školu