Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Na 52. Izložbi vina ocijenjena su najbolja vina zelinskog kraja, ovaj put bez fešte

Šampionsko vino je ledena graševina, kraljevini ponovo tri zlata i 12 srebra

1/3
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Ukupno je na ocjenjivanje pristiglo 255 uzoraka vina, a zbog oksidacije moralo ih se odbaciti 29

Ukupno ih je pristiglo 255, a zbog oksidacije moralo ih se odbaciti 29. Uzorci najfinijih vina lokalnih proizvođača bili su na kušanju 2. i 3. lipnja, i to na 52. izložbi vina u Svetom Ivanu Zelini, a izbor je bio, ukratko, fenomenalan.

Radovi na komunalnoj infrastrukturi, unatoč koronakrizi, u punom su jeku Salnik i Gornji Vinkovci dobivaju priključak na vodu, ide i kružni tok

Prijavljena 41 graševina

Manifestacija je to i svojevrstan festival posvećen vinu, glavnom proizvodu ovog vinorodnog kraja, a održava se već pola stoljeća. Ovaj događaj, inače popraćen bogatim programom glazbe, hrane i druženja, ove se godine odvio u ponešto drugačijem tonu s obzirom na to da se zbog epidemije koronavirusa sveo samo na ocjenjivanje vina, no to ne znači da nije bilo uzbudljivo i zabavno za sve sudionike.

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina

Uzbudljivi su bili prije svega rezultati jer je došlo do obaranja ocjenjivačkog rekorda. S čak 95 bodova, što je najviše na izložbi, ocijenjeno je šampionsko vino, ledena graševina vinarije Perak. Što se tiče ostalih šampiona, došlo je do promjene na čelu i, dok su prijašnjih godina vina sjeverozapadne Hrvatske osvajala šampionske titule, ove godine glavne nagrade „Milan Pažić“ i „Pero Krznarić“ su otišle put Slavonije i Baranje.

Projekt virtualne tržnice pokrenut je na inicijativu Grada Sveti Ivan Zelina Na Malom zelinskom placu do voća i povrća direktno s domaćih OPG-ova

Sve u svemu, podijeljena su četiri velika zlatna, 55 zlatnih, 107 srebrnih i 51 brončano odličje. Među prijavljenim uzorcima najviše je bilo graševine, 41 uzorak, a slijede mješavina bijelih sorti kojih je bilo 25, dok je rajnskih rizlinga stigao 21 uzorak. Sauvignona su bila 22, chardonnaya 20, traminaca 11, a sivih i bijelih pinota 19. Muškata je došlo 14 uzoraka, zelenog silvanca četiri, a isto toliko došlo je vina manzoni, dva su bila škrleta i štajerske beline te usamljena plemenka. Od crnih sorti koje su definitivno bile slabije zastupljene u odnosu na prijašnje godine, ali s većim udjelom u kategoriji rose vina, najzastupljeniji su bili cabernet sauvignon (5) i pinot crni (6), a zatim slijede frankovka (3), zweigelt (3) i jedna kavčina.

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina

Pjenušava vina ni ove godine nisu brojem prijava podbacila. Posebno mjesto svima je već dobro poznato, a radi se o kraljevini koju je ocijenila komisija od sedam članova: Zdenko Ivanković, Vlasta Rubeša Vili, Mladen Forko, Mirela Osrečak, Nataša Puhelek Puština, Marijan Čižmešija i Ivana Rendulić Jelušić. Od njih 15 zlatnim su se odličjem okitile 3, dok je ostalih 12 svrstano u kategoriju srebra.

Vino s najboljim dizajnom

Odabrano je i vino s najboljim vizualnim identitetom. Pjenušac vinarije Šimanović, Kostel Brut Nature, imao je “pobjedničku” bocu i cjelokupno likovno rješenje koje je najbolje korespondiralo s tipom vina i cjenovnim razredom u kojem se nalazi, kao i tržišnom nišom kojoj je namijenjeno.

Ni epidemija koronavirusa nije spriječila da se održi veseli uskrsni događaj Potraga za najljepšim pisanicama u Sv. Ivanu Zelini preselila se online

– Na prednjoj etiketi nalazile su se samo ključne informacije, zbog čega je boca pregledna i laka za razumijevanje glavnih poruka poput one o kakvom se tipu vina radi i tko je proizvođač. Na stražnjoj etiketi mogu se pronaći ostale informacije od interesa kupcu. Na kapici koja prekriva čep i grlo boce istaknut je samo grb obitelji, izvedena je od kvalitetnog materijala, a to doprinosi otmjenosti izgleda – stoji u analizi nakon izložbe, a ocjenjivači dodaju i da cjelokupni vizualni doživljaj nosi poruku da se radi o vinu za posebne prilike, namijenjenom restoranima i vinotekama, a kako vino i jest namijenjeno tom segmentu tržišta, dojam je da je cilj efektno i u potpunosti postignut.