Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Projekt je vrijedan 10 milijuna kuna, a centar bi trebao biti dovršen u 36 mjeseci

Gradi se multifunkcionalni centar s knjižnicom i boravkom za starije

1/3
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Grad Sveti Ivan Zelina je kao partner na projektu osigurao zemljište za gradnju budućeg multifunkcionalnog centra

Grad Sveti Ivan Zelina ima razlog za veselje. Za tri godine, naime, u Bocakovoj ulici tik do vatrogasnog doma, “niknut” će zelinski multifunkcionalni centar s knjižnicom, koji će pružati usluge socijalne skrbi svim ranjivim skupinama ovoga grada, kao i općine Bedenica.

Na 52. Izložbi vina ocijenjena su najbolja vina zelinskog kraja, ovaj put bez fešte Šampionsko vino je ledena graševina, kraljevini ponovo tri zlata i 12 srebra

Dnevni boravak, radionice...

U Općini Dubravica prošlog je tjedna potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu ovog projekta, čija je ukupna vrijednost 10 milijuna kuna. Provedba projekta trajat će 36 mjeseci i u 100-postotnom iznosu financirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovor je potpisala ravnateljica Gradskog društva Crveni Križ Sv. Ivan Zelina Branka Puhelek uz nazočnost predsjednice GDCK doktorice Mirjane Hranjec Banovec i gradonačelnika Grada Svetog Ivana Zeline Hrvoja Košćeca. Grad Sveti Ivan Zelina kao partner na projektu osigurao je zemljište za gradnju budućeg multifunkcionalnog centra za prevenciju s knjižnicom, te je osigurao provedbene kapacitete.

– Jako smo sretni, ovo nam mnogo znači jer u gradu trenutačno nemamo uvjete za adekvatno pružanje socijalne skrbi, a ni dovoljno prostora. Čeka nas sad 36 mjeseci gradnje objekta, a prvih šest mjeseci proći će na prikupljanje i sređivanje dokumentacije da se to uopće može ostvariti – objašnjava nam B. Puhelek i usput dodaje kakve će sve sadržaje novi Centar sadržavati.

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina

– Ondje će biti smješten dnevni boravak za starije, prostore za djecu i mlade s problemima u ponašanju, ukratko sadržaje za sve vulnerabilne građane – kaže Puhelek, a knjižnica će, iako u Zelini ona već postoji ona gradska, biti dobar dodatak za građane, pogotovo one starije.

– Stariji ljudi imat će mjesto gdje mogu sjesti i čitati, odmarati se. A knjige će biti donirane – kaže ravnateljica GDCK Sv. Ivan Zelina. Dodaje da će zelinski seniori na raspolaganju imati baš sve što im treba da im vrijeme provedeno u Centru bude ugodno, ali i korisno. Dnevni boravak će, naime, imati zdravstveni kutak u kojem će posjetitelji moći izmjeriti šećer i tlak, a održavat će se ondje i razne radionice namijenjene edukaciji u korištenju novih tehnologija poput pametnih telefona i interneta.

Dodaje da će se Centar brinuti i za održavanje zavičajne kulture, a to je pogotovo usmjereno prema njegovim najmlađim posjetiteljima.

– Mladi iz vrtića će dolaziti k nama i slušati o tradiciji prigorskog kraja, a učit će i o božićnim i uskrsnim običajima ovog područja. Nakon gradnje planiramo i stvaranje zavičajne zbirke za sve – ističe naša sugovornica. Što se tiče djece i mladeži koja imaju probleme u ponašanju, i ona će u Centru biti adekvatno zbrinuta. Djelatnici Centra za socijalnu skrb, napominje, ondje će im pružiti usluge koje su im potrebne.

Radovi na komunalnoj infrastrukturi, unatoč koronakrizi, u punom su jeku Salnik i Gornji Vinkovci dobivaju priključak na vodu, ide i kružni tok

Sredstva EU za 3 projekta

– Nositelj ovog projekta je Gradsko društvo Crvenog Križa Sveti Ivan Zelina. Jako sam ponosan što smo zajedničkim snagama i u suradnji s Centrom za socijalnu skrb uspješno pripremili projektni prijedlog i aplicirali na natječaj. Tako ćemo doprinijeti rješavanju poteškoća pojedinca, obitelji i skupina kao i poboljšanju kvalitete života socijalno osjetljivih skupina u lokalnoj zajednici. Ovim putem čestitam i Udruzi Srce i Domu za odrasle osobe Skupnjak koji su također dobili sredstva za svoje projekte. Od tridesetak projekata u Hrvatskoj kojima su dodijeljena sredstva Eu, čak 3 ih je iz Svetog Ivana Zeline – kazao je gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje Koščec.