Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Radovi na komunalnoj infrastrukturi, unatoč koronakrizi, u punom su jeku

Salnik i Gornji Vinkovci dobivaju priključak na vodu, ide i kružni tok

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Radovi na kružnom toku u centru grada odvijat će se u fazama i trajat će četiri mjeseca. Prva faza uključuje radove na spoju Bocakove ulice na glavnu državnu cestu DC3

Kopa se, buši, gradi i dograđuje, radi se na cijevima i komunalnoj infrastrukturi i to unatoč epidemiji koronavirusa koja je naizgled zaustavila sav svakodnevni život. Među ovim radovima najvažniji su, dakako, oni na gradnji vodovodne mreže, koja ide po planu.

U Gradu kažu da je 72 posto neto iznosa financirano sredstvima Europske unije Projekt od 170 milijuna kuna završava uređenjem i asfaltiranjem prometnica

66,8 kilometara vodovoda

Nakon što je izveden dio cjevovoda u Salniku i Gornjem Vinkovcu, radovi su započeli i u Zrinšćini. Riječ je o postavljanju glavnog dijela cjevovoda, nakon čega će se početi i s priključcima koji će za sve biti besplatni. Sve uličice, pa i one koje nisu u ovoj fazi obuhvaćene projektom, bit će obnovljene u suradnji Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije i Grada Svetog Ivana Zeline. Vodoopskrbni sustav Sveti Ivan Zelina uključuje gradnju nove vodoopskrbne mreže te rekonstrukciju postojeće u sveukupnoj dužini od 66,8 kilometara na cijelom području grada te gradnju sedam precrpnih hidrostanica.

Dio je to projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok, sufinanciranog iz Kohezijskog fonda EU Operativni program konkurentnost i kohezija 2014 – 2020, a provodi ga tvrtka Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. Njegovom realizacijom rješava se problematika vodoopskrbe istočnog dijela Zagrebačke županije koja obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sv. Ivan Zelina te 10 općina koje pripadaju tom području.

Projekt virtualne tržnice pokrenut je na inicijativu Grada Sveti Ivan Zelina Na Malom zelinskom placu do voća i povrća direktno s domaćih OPG-ova

Nakon višegodišnjeg truda i rješavanja brojnih prepreka u vezi s ishođenjem svih potrebnih dozvola, konačno kreću i radovi na kružnom toku u centru grada. Radovi će se odvijati u fazama i trajati četiri mjeseca. Prva faza uključuje radove na spoju Bocakove ulice na glavnu državnu cestu DC3.

– Projektnim rješenjem predviđeno je izmještanje prometnih trakova na Trgu Ante Starčevića i postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije kako bi se omogućio nesmetan pristup u dio grada sjeverno od Bocakove ulice. Promet glavnom cestom bit će otežan, ali će se odvijati tijekom cijelog vremena izvođenja radova uz posebnu prometnu signalizaciju. Gradnja kružnog toka riješit će prometne i sigurnosne probleme u centru grada – kažu iz Grada Sveti Ivan Zelina. Započela je i sanacija ceste u ulici Hrvatskih branitelja, pa će se nakon polaganja kanalizacijskih cijevi vratiti u prvobitno stanje.

Vatrogasni centar

Uređen je i nogostup kod autobusne stanice u Goričici, pa je tako stari hidrant zamijenjen novim. Nadogradnja vatrogasnog centra također dobro napreduje, a upravo je završena zahtjevna sanacija sjevernog zida, koja uključuje hidro i termoizolaciju.

– Ovo će biti multifunkcionalni centar koji je zamišljen kao mjesto okupljanja svih generacija, od mladih do umirovljenika, vatrogasaca i različitih udruga. Sredstva za financiranje radova osigurao je Grad Sveti Ivan Zelina, a otvorenje se planira u travnju iduće godine – kažu u Gradu Sv. Ivan Zelina.

Za razdoblje od 14. do 30. travnja Gradnja niskonaponskog priključka u Ulici Marsovog polja

I konačno, na prostoru bivših bazena također se pristupilo nastavku radova: krenulo se u gradnju 153 parkirališna mjesta za osobne automobile i tri parkirališna mjesta za autobuse u funkciji budućeg Aquaparka Zelina. Ulazi se i u završnu fazu gradnje kanalizacijske mreže koja od prošle godine traje u ulicama Vatrogasna, Prigorska, Preradovićeva te u Ulici hrvatskih branitelja. Nakon ovih radova slijedi i asfaltiranje kako bi se raskopane ceste vratile u prvobitno stanje.