Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Ni epidemija koronavirusa nije spriječila da se održi veseli uskrsni događaj

Potraga za najljepšim pisanicama u Sv. Ivanu Zelini preselila se online

1/3
Foto: TZ Sveti Ivan Zelina
U virtualni svijet prebacio se i odabir radova za 39. Recital “Dragutin Domjanić”

Svake godine u doba Uskrsa, djeca i odrasli iz Svetog Ivana Zelina sudjeluju u veselom događaju potrage jaja po gradskom trgu. Uskrsna potraga za pisanicama koju grad u suradnji s Udrugom Srce organizira svake godine stavlja osmjeh na lica onih najmlađih, ali i onih starijih, zbog čega je to jedna od omiljenih uskrsnih događanja u gradu. No, ove godine, zbog situacije s pandemijom koronavirusa, gradski trg je bio prazan, no to ne znači da se potraga nije održala već se premjestila online!

Trodnevna intenzivna filmska radionica Đaci učili što su kadar i scenografija te predstavili prve filmske uratke

Kategorije za djecu i odrasle

Svi zainteresirani sudionici mogli su, naime, slati fotografije, slike i crteže pisanica, a one su zatim objavljene na Facebook stranici Turističke zajednice. Svatko je mogao poslati najviše tri pisanice, a kreativna sloboda je bila apsolutna, pa su tako pisanice mogle biti od jaja, nacrtane, heklane, štrikane drvene, plastične...

– Umjesto da se ograničimo samo na Zelinu, natječaj smo proširili na radove iz cijele Hrvatske. A stiglo nam je toliko predivnih radova. Zapravo, kad smo primijetili da nam je pristigla jednaka količina uradaka od odraslih koliko i djece, shvatili smo da ne možemo imati samo jednu kategoriju. Zato smo natječaj podijelili na onaj za najbolje dječje radove i radove odraslih – objašnjava Marinka Zubčić, direktorica TZ-a Zelina. A vlasnici najljepših pisanica osvojili su novčanu nagradu – poklon-bon od 300 kuna.

Nije ovaj zabavni događaj jedini koji se zbog koronavirusa “preselio” u virtualni svijet, jer je ondje smješten i rad stručnog suda koji treba odabrati radove koje će biti izvedeni na 39. Recitalu suvremenog kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“. Riječ je o tradicionalnom recitalu kojem je pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, supokrovitelji su Zagrebačka županija i Grad Sv. Ivan Zelina, dok je organizator Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina.

Grad Sveti Ivan Zelina partner je na projektu "Volontirajmo zajedno" kojeg provodi Lokalni volonterski centar Zelina Projekt se bavi razvojem i promicanjem volonterstva Grad je partner na projektu "Volontirajmo zajedno"

A 15. ožujka, kao i svake godine, zatvoren je natječaj za recital, a provodilo ga je Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina. Ukupno su primljena 433 rada 106 pjesnika kajkavaca. Mogle su se prijaviti samo dosad neobjavljene pjesme bilo koje tematike pisane kajkavskim jezikom, a svaki se autor mogao natjecati s najviše šest pjesama.

Pomoć maturantima

Kajkavske riječi koje je odabrao stručni sud bit će objavljene u Zborniku Recital kad to situacija

dopusti, bit će javno recitirane, a desetero pjesnika dobit će i novčanu nagradu.

Počela gradnja novog cjevovoda na području Svetog Ivana Zeline Više od 98% Zeline i Bedenice dobit će vodovod

A kako bi srednjoškolci mogli “pomesti” na državnoj maturi, Pučko otvoreno učilište provodi i pripreme. One su također prilagođene situaciji te se održavaju u virtualnim učionicama koje su pripremili profesori koji ih i održavaju. Polaznici će moći slušati instrukcije iz hrvatskog jezika, matematike, engleskog jezika i fizike.