Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Trodnevna intenzivna filmska radionica

Đaci učili što su kadar i scenografija te predstavili prve filmske uratke

1/2
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
“Pi” je kategoriziran kao eksperimentalni film, a njegovi autori su Josipa Blažević, Natalie Županić, Valentina Krajina, Lana Marenčić i Matija Jerman

Što su kadar, scenografija, rasvjeta, kamo uperiti kameru, kako izgleda montaža, kako pripremiti filmski rad za završni proizvod... Sve to učili su učenici osnovne škole i svi drugi koji su zainteresirani za stvaranje filmske čarolije na besplatnoj filmskoj radionici koja se održala u prostorijama Osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini.

Grad Sveti Ivan Zelina partner je na projektu "Volontirajmo zajedno" kojeg provodi Lokalni volonterski centar Zelina Projekt se bavi razvojem i promicanjem volonterstva Grad je partner na projektu "Volontirajmo zajedno"

Čak tri eksperimentalna filma

Riječ je o besplatnoj intenzivnoj radionici izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina i Diversions International Short Film Festivala uz pokroviteljstvo Grada Svetog Ivana Zeline. Nakon prvog dana na kojem su se razmotrile ideje za filmove te organizirao plan snimanja i montiranja, mlade polaznice i polaznici realizirali su i svoje prve filmove.

Radionica, koju su vodili filmski autori Michele Bulešić i Toma Zidić, započela je izlaganjem i razradom ideja, nastavila se danonoćnim snimanjima na području Svetog Ivana Zeline te je završila montažom kratkih filmova. Zbog velikog interesa umjesto predviđenih osam polaznika, mentori Michele Bulešić i Toma Zidić na radionicu su primili čak četrnaest polaznika. Na kraju radionice u nedjelju 8. ožujka prikazani su filmovi u Kinu Zelina i tom prigodom su autorima filmova dodijeljene diplome. A radovi koje su mladi redatelji i snimatelji objavili bili su raznolikih tema, pa su tako Anita Miličević i Stella Neubauer pripremile uradak na temu dijabetesa. Anita, naime, ima dijabetes, pa je u svom filmu “Mjerenje slatkog” u suradnji sa Stellom prikazala kako izgleda život djeteta s dijabetesom u okolini koja to ne razumije. “Shaka-Laka Shakespeare “ koji potpisuju Luka Jonak, Jan Grozaj, Dorotea Dananić, Lorena Knežević i Matija Jerman bavi se uobičajenim danom u 8.c razredu u OŠ Ksavera Šandora Đalskog. “Pi” je kategoriziran kao eksperimentalni film, a njegovi autori Josipa Blažević, Natalie Županić, Valentina Krajina, Lana Marenčić, Matija Jerman njegovu priču opisuju:

Počela gradnja novog cjevovoda na području Svetog Ivana Zeline Više od 98% Zeline i Bedenice dobit će vodovod

– Dok profesorica iz matematike objašnjava broj pi i njegov postanak, učenici su krenuli u potragu za njim. On se pojavljuje i izranja na najneobičnijim mjestima – stoji u sinopsisu filma, a ništa manje eksperimentalan nije film “Mravi” Bartola Antuna Dananića i Domagoja Zmiše o zlikovcima Penkali Peri i Jogurtu Josipu koji pokušavaju uništiti zemlju te mravima Iveku i Franceku koji izvještavaju o padu meteora. I dok glista Gabrijel gmiže po travi, gusjenica Marica zabrinuta je za svoje selo. Marek i Magda, maslačci, zibaju se na vjetru, a šafrani Vlatka, Zlatka i Slatka nariču. Posljednji film iz ove radionice jest “Na suhom” koji su pripremili Michele Bulešić i Toma Zidić.

– Pokret i okret prisjećaju se presušene vode. Čučanj, skok – s naočalama budućnosti. Nostalgija se pjeva u stihovima, bazen odjekuje metaforama. Podij pobjednika. Postament pod vjetrom i valovima. Ovdje više ničeg nije čega je bilo prije – ovako priču filma opisuje ovaj mladi redateljski par. Nije ovo prvi put da se u Svetom Ivanu Zelini održavaju intenzivne filmske radionice, pa je tako i prošle godine u lipnju organiziran radionički program metodike nastave kratkometražnog filma – za odgojitelje, nastavnike, knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike. Sudionici su imali priliku pogledati i metodički obraditi neke od ponajboljih kratkometražnih domaćih filmova snimljenih posljednjih godina, i to igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne.

U lipnju Diverzije

Zbog iznimnog uspjeha ove radionice za osnovnoškolce, organizatori već sada najavljuju dodatni ciklus Diverzijske škole filma koji će u travnju biti održan u Svetom Ivanu Zelini za srednjoškolce i starije polaznike.

U četvrtak se održava svečano proglašenje najuspješnijih zelinskih sportaša Najbolji sportaši su Alen Nokaj iz savate kluba Čigra i Mihaela Nemčić iz RK Zelina

U ovom gradu već se niz godina njeguje filmska kultura, pa će Međunarodni festival kratkometražnog filma u Svetom Ivanu Zelini koji se održava od 2. do 5. srpnja brojati već šest godina uzastopnog održavanja.

Krenuo je 2014. godine kao Kratki na brzinu, revija hrvatskoga kratkometražnog filma, a prošle godine iskoračio je na međunarodnu festivalsku scenu kao Diversions International Short Film Festival (DISFF), na hrvatskom jednostavno, efektno i poprilično znakovito – Diverzije.