Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Učit će se sviranje klavira, gitare, tambure i harmonike

Sv. Ivan Zelina najesen dobiva glazbenu školu

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Glazba je u zelinskom kraju oduvijek bila cijenjena, što pokazuje tradicija pjevačkog društva Zelina

Ove će jeseni u gradu Svetom Ivanu Zelini biti pokrenuta osnovna glazbena škola za klavir, gitaru, violinu, tamburu i harmoniku. Nastava će se odvijati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina, gdje će školi na korištenje biti ustupljene tri učionice, i to jedna za skupnu nastavu, dvije za individualnu nastavu instrumenata te koncertna dvorana.

Hokej na travi, nogomet, rukomet i savate samo su dio sportske scene Sveti Ivan Zelina grad je rekreacije i sporta

– Inicijativu o otvaranju glazbene škole u Svetom Ivanu Zelini pokrenuli smo još prije tri godine. Odradio sam desetke sastanaka na ovu temu i nije bilo lako proći sve tehničke i proceduralne provjere. Odbijali su nam i zahtjeve, ali na kraju smo uspjeli. Tradiciju i kvalitetu imali smo oduvijek, a sada je to zaokruženo i glazbenom školom – istaknuo je gradonačelnik Košćec.

Glazba je u ovom kraju oduvijek bila cijenjena što pokazuje tradicija Hrvatskog pjevačkog društva Zelina, ali i drugih istaknutih pojedinaca poput Alana Kanskog, koji je kao voditelj ansambla Lado osvojio nekoliko nagrada Porin. Tu je i Dubravko Češnjak, član Tamburaškog orkestra HRT-a kojem je tamburica samo jedan od brojnih instrumenata koje svira.

Održana 38. smotra 'Dragutin Domjanić' Sveti Ivan Zelina središte je dječjeg kajkavskog pjesništva

Nastavni plan i program osnovnog glazbenog obrazovanja za klavir, gitaru, violinu, tamburu i harmoniku mladi će glazbenici moći pohađati od nove školske godine 2019./2020. Glazbena škola bit će ustrojena kao područni odjel Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, a dozvolu za to izdalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja 25. travnja 2019