Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održana 38. smotra 'Dragutin Domjanić'

Sveti Ivan Zelina središte je dječjeg kajkavskog pjesništva

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Sudjelovale su osnovne škole iz svih kajkavskih regija Lijepe Naše, a pjesme je pripremio 401 učenik uz mentorstvo nastavnika

Sveti Ivan Zelina središte je kajkavske riječi, a potvrdila je to i nedavno održana 38. Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” s rekordnim odazivom učeničkih radova.

Pristiglo je, naime, čak 477 novih kajkavskih pjesama iz 87 osnovnih škola, koje je pripremio 401 učenik i učenica, a mentoriralo ih je 137 nastavnika. Na ovogodišnjoj smotri tako su sudjelovale osnovne škole iz svih kajkavskih regija, od graničnih područja kajkavštine i čakavštine u Gorskom kotaru preko središnje Hrvatske, Zagreba, Prigorja, Zagorja, Međimurja i Podravine na istoku.

Zelinska kestenijada na Kladeščici Posjetitelji uživali u prirodi uz miris pečenih kestena

Pristigle pjesme procijenio je stručni ocjenjivački sud sastavljen od jezikoslovaca i kajkavskih pjesnika: dr. sci. Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i Štefica Filipović Kamenarić. Izabranih pedesetak pjesama svoje je mjesto našlo i u zbirci pjesama pod nazivom “Se zmisliš?” koju likovnim radovima ilustriraju učenici škola sudionica Smotre, a naslovnicu je uredio i ukrasio likovni umjetnik Danko Merin.

Zadaća ove smotre dječjeg kajkavskog pjesništva, kao tradicionalne godišnje književno-nakladničke manifestacije, poticanje je sustavnog rada s pjesnički nadarenom djecom u osnovnim školama kajkavskoga govornoga područja.

Trajno visoko pokroviteljstvo ovog događaja drže Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Broj sudionika i kvaliteta radova koji se javno izvode i na trajan spomen zapisuju u zbirke Smotri dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić”, čine ovo događanje jednim od najznačajnijih profiliranih dječjih pjesničkih susreta u Hrvatskoj.

Konjička revija Održana 3. Međunarodna svetoivanjska konjička revija Imamo najljepše konje u kraju

Smotre dječjega kajkavskoga pjesništva “Dragutin Domjanić” održavaju se inače u Svetom Ivanu Zelini od 1971. godine.