Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Međunarodna zelinska gljivarijada

Natjecanje u branju gljiva, kulinarski dvoboj...

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Od 15 sati moći će se družiti uz glazbu, a održat će se i izbor najboljeg plesnog para

Gljivarska Udruga “Amanita” organizator je Međunarodne zelinske gljivarijade koja će se održati u subotu na prostoru Lovačkog društva Zelina u Čegcima. Za gljivare i ljubitelje gljiva organiziran je cjelodnevni program koji osim boravka u prirodi i branja gljiva obuhvaća i edukativnu, gastronomsku, natjecateljsku i zabavnu ponudu.

Hokej na travi, nogomet, rukomet i savate samo su dio sportske scene Sveti Ivan Zelina grad je rekreacije i sporta

Okupljanje počinje u 9 sati,a nakon toga odlazi se na Zelinsku goru gdje će se organizirano i pod stručnim vodstvom brati gljive. Zatim slijedi zajednički ručak iz gljivarskog kotla te proglašenje pobjednika u branju gljiva. Od 15 sati okupljeni će se moći družiti uz glazbeni program, kulinarski dvoboj i izbor najboljeg plesnog para Gljivarijade.

Zelinska gora i njezine šume poznate su po velikom broju i raznovrsnosti gljiva što je povod da se Međunarodna zelinska gljivarijada kontinuirano održava već 17. godinu. Na zelinskom podneblju vrganj je jedna od najpoznatijih gljiva, no uz njega postoji i mnogo drugih jestivih gljiva. Kako ih prepoznati i koje su to, možete saznati upravo na Gljivarijadi.

Održana 38. smotra 'Dragutin Domjanić' Sveti Ivan Zelina središte je dječjeg kajkavskog pjesništva

Grad Sveti Ivan Zelina dao je na korištenje Gljivarskoj udruzi “Amanita” parcelu u šumi Raciljnjak radi izgradnje Gljivarskog tematskog parka. Udruga je izradila projekt, a dio potrebnih sredstava planira osigurati iz fondova EU. Obuhvatit će šetnice opremljene info pultovima i panoima koji posjetitelje informiraju o 60 vrsta gljiva zelinskog kraja kao i podignute gredice s mikoriziranim sadnicama voća, povrća i vinove loze.