Cvečinknedli, kiselo zelje, patka i sarma samo su dio raskošne ponude koja čeka ljubitelje domaće kuhinje u sklopu nacionalnih Dana Okusa hrvatske tradicije, manifestacije koja se održava od 15. studenoga do 1. prosinca u restoranima diljem Zagrebačke županije. Ova gastronomska avantura posvećena je očuvanju tradicionalnih receptura i korištenju lokalnih namirnica, pružajući priliku gostima da otkriju autentične okuse zagrebačkog kraja.
Restorani koji sudjeluju u ovoj manifestaciji, kao nositelji standarda "Okusi tradicije zagrebačkog kraja", u svojoj ponudi imaju po dva posebna menija koji su pomno osmišljeni kako bi predstavili bogatu kulinarsku baštinu regije. Gosti će tako moći uživati u jelima poput domaće patke s mlincima, sarme koja se priprema prema receptima naših baka ili neodoljivih slastica poput cvečinknedli – knedli punjenih voćem.
Među ugostiteljskim objektima koji sudjeluju u manifestaciji nalaze se poznata imena kao što su Babriga Bistro & Catering (Velika Gorica), Krčma Gabreku 1929 (Samobor), Kavana i hotel Livadić (Samobor), Restoran Salvator (Samobor) i mnogi drugi. Svaki od njih doprinosi ovom jedinstvenom projektu, nudeći jedinstvenu atmosferu i jela koja spajaju povijest, tradiciju i suvremeni pristup gastronomiji.
Dani Okusa hrvatske tradicije zajednički su projekt 12 županijskih turističkih zajednica, u suradnji s lokalnim ugostiteljima koji nose standard "Okusi hrvatske tradicije". U sklopu projekta sudjeluje stotinjak restorana diljem Hrvatske, a ideja je omogućiti gostima da dožive pravu esenciju hrvatske kuhinje. Posebna je pozornost posvećena korištenju sezonskih i lokalnih namirnica, čime se naglašava održivost i autentičnost.
Sve detalje o restoranima koji su dio manifestacije i njihovim posebnim jelovnicima možete pronaći na službenoj Facebook stranici Turističke zajednice Zagrebačke županije.