Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska 52 pregleda
Svjetski dan turizma

Opatija prva turistička destinacija kao zona slobodnog čitanja

Opatija
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Otvorena virtualna knjižnica svakako će izazvati Opatijce i njihove goste da se posluže i iskoriste ovu izuzetnu priliku za besplatan pristup tisućama naslova raznih književnih žanrova

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU), u povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma, podržao je projekt uvođenja zona slobodnog čitanja (Free Reading Zones, FREZ) organizacije No Shelf Required, držeći da je implementacija novih tehnoloških trendova od velike važnosti za obogaćivanje turističke ponude i za praćenje potreba suvremenih turista.

Na zgradi Fakulteta u Iki od danas je istaknut Free Reading Zone logo, a sve što korisnici trebaju napraviti je skinuti aplikaciju OPATIJA READS za Android, iOS ili Windows pametne telefone i tablete, a knjižnici se može pristupiti i putem stranice https://opatijareads.odilotk.es.

"Fakultet želi svojim konkretnim aktivnostima doprinijeti razvoju lokalne zajednice i biti aktivnim partnerom u promicanju sadržaja koji obogaćuju turističku ponudu Opatije. I iako su knjige nama sveučilišnim nastavnicima i našim studentima dnevno uključene u procese učenja i poučavanja, čitanje knjiga želimo ovog puta promovirati kao dobar izbor za provođenje slobodnog vremena, kako turista, tako i lokalnog stanovništva", rekla je dekanica, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana.

Zahvaljujući FMTU i našoj odličnoj suradnji, Grad Opatija lansiran je na svjetsku kartu fantastičnih tehnoloških mogućnosti kojima se Opatija prezentira kao moderna turistička destinacija i dokazuje da je ne samo sinonim za tradiciju, već i za kvalitetu. Implementacija novih tehnologija imperativ je za osuvremenjivanje turističke ponude, a Opatija je u tome, kao i u mnogočemu drugom, predvodnik, priopćili su iz Grada Opatije.

Otvorena virtualna knjižnica svakako će izazvati Opatijce i njihove goste da se posluže i iskoriste ovu izuzetnu priliku za besplatan pristup tisućama naslova raznih književnih žanrova, komentirao je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom prezentacije projekta u Vili Angiolini.

"Vrijednost projekta Opatija Reads očituje se ne samo s aspekta kulture i obrazovanja, već i turizma. Opatija je još jednom pokazala da je lider, prva turistička destinacija koja će postati virtualna knjižnica. Turistička zajednica grada Opatije, osim što je financijski podržala projekt, ima zadatak da informacija o projektu dopre do svakog gosta te njegov boravak učini bogatijim", istaknula je direktorica TZ Opatije Suzi Petričić.

Prošloga prosinca Hrvatska je postala prva zemlja na svijetu kao zona besplatnog čitanja, otvorena virtualna knjižnica dostupna svim ljudima.