Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
POTPORA RAZVOJNE AGENCIJE MRAV KUTINSKIM OPG-OVIMA

Oprema za poljoprivrednike novcem iz EU

Foto: Grad Kutina
Gradonačelnik Zlatko Babić obišao je OPGovce Valentinu Vidović i Josipa Bana

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić u društvu direktora Razvojne agencije “Mrav” Tomislava Kojundžića i voditeljice projekata Maje Jankoski obišao je kutinske OPG-ovce kojima je Razvojna agencija pružila potporu u realizaciji projekata EU. U području poljoprivrede vlasnici OPG-ova odluče se za kupnju strojeva, opreme ili edukaciju u svom području, a sve uz korištenje novca EU.

Zaklada ‘Sandra Stojić’ predstavila još jedan projekt iz programa Zaželi Gotovo 2,8 milijuna kuna za zapošljavanje 30 žena koje će se brinuti o 180 sugrađana

Jedan od primjera kontinuiranog učenja i usavršavanja je i mlada poljoprivrednica Valentina Vidović koja je 2019. godine dobila nagradu za najbolju poduzetničku priču. Bavi se ratarstvom, uzgojem mesne pasmine koza, sadi buče golice i proizvodi bučino ulje, a od 2016. i ekološkim uzgojem ljekovita bilja, paprene metvice i kamilice te kontinuirano ulaže u svoj OPG.

Lani je iskoristila poticaje EU i putem mjere za mlade poljoprivrednike osigurala 50.000 eura za nabavu radnih strojeva. S druge strane, Josip Ban novcem EU nabavlja traktor i drugu opremu koja će mu znatno olakšati obradu zemlje i razvoj njegovih poljoprivrednih aktivnosti.

OBAVIJEST Busko ne vozi zbog redovitog servisa

– Razvojna agencija prosječno godišnje pripremi i do 30 projekata za poljoprivrednike, a trenutačno se provodi njih 20 u vrijednosti 3,5 milijuna kuna. Cilj je Razvojne agencije i Grada Kutine biti na usluzi građanima, informirati ih o natječajima i projektima te im pomagati pri prijavljivanju na njih – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.