Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija sufinancira rad riječnih skela u Sunji i Martinskoj Vesi

Opstanak skela je nužnost jer skraćuju stanovnicima put do njiva i za 90 kilometara

1/2
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Na području županije četiri su skelska prijelaza, po dva na području Martinske Vesi i Sunje

Ugovore o sufinanciranju javnog riječnog prometa na području Sisačko-moslavačke županije potpisao je župan Ivo Žinić s načelnicima općina Sunja i Martinska Ves, Grgom Dragičevićem i Stjepanom Ivošem.

POSJET EUROPARLAMENTARCA KARLA RESSLERA Za kampus će se lobirati i u Europskom parlamentu

Opstojnost prometovanja

Svrha ovih ugovora je osiguranje opstojnosti prometne povezanosti obala unutarnjih vodnih puteva u naseljenim područjima županije, kao i podizanje razine sigurnosti riječkog prometa.

Općinama Martinska Ves i Sunja je dodijeljeno po 100 tisuća kuna za troškove redovitog rada plovila (trošak posade, održavanje plovila), te održavanje i uređenja skelskih prilaza.

Žinić je podsjetio kako Županija svake godine pomaže ovim općinama da mogu osigurati četiri skelska mjesta prijevoza.

– Od 2015. sufinanciramo ovaj način prijevoza bitan za povezivanje dvije obale rijeke Save sa po 100.000 kuna za svaku općinu. Nadam se da će to pomoći opstojnosti ovakvog načina prijevoza koji je za ove ljude nužan, ali nažalost za općine je trošak – rekao je prilikom potpisivanja ugovora na skeli u Sunjskom Selištu.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sufinanciraju se tako četiri postojeća skelska prijelaza u županiji na području Općine Martinske Vesi (skelski prijelazi Desni Dubrovčak-Lijevi Dubrovčak i Tišina Kaptolska-Tišina Erdedska) te Općine Sunja (prijelazi Selište Sunjsko-Kratečko i Gradusa Posavska-Lukavec). Žinić je istaknuo da je prošle godine preko skele na području općine Martinske Ves prešlo na drugu stranu Save 3138 motornih vozila, 2529 pješaka i 1503 biciklista, dok je na području općine Sunja skelom Savu prešlo 13.000 vozila i 4367 pješaka i biciklista.

Iznos troškova za skele na području Martinske Vesi varira od godine do godine.

– Između 450.000 kuna i 600.000 kuna je godišnji trošak, kao što je to bilo prošle godine. To ovisi o tome imamo li kakav pregled skele ili kakvu havariju. No skele su ljudima neophodne, skraćuju im jako put do zemlje koju obrađuju, trgovine, ljekarne – rekao je Ivoš.

IZ EU FONDOVA Kreće uređenje “Dnevnog centra za starije osobe Novska"

Nekad jedina veza

Upravo je skelski prijelaz u Sunjskom Selištu bio jedina veza Sunje s ostatkom svijeta u Domovinskom ratu, podsjetio je načelnik Općine Sunja Grga Dragičević.

– Dužni smo to održavati kako bismo povezali dvije lokalne samouprave. U selu Bobovac ima jako puno poljoprivrednog zemljišta i, da nema skele, ne bi mogli obrađivati te površine već raditi krug od 90 kilometara – dodao je načelnik Sunje.