Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Uspješna suradnja Grada i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo

Orahovica će dobiti centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju

Foto: Radio Orahovica
Novi Centar unaprijedit će razvoj zdravstva, ali i turizma, posebno onog zdravstvenog

U skorijoj budućnosti Orahovica će dobiti Centar za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, piše radioorahovica.com. Centar će biti smješten u zgradi kurije Mihalović u kojoj je nekada bio smješten Dom zdravlja i rodilište, a sve donedavno i Gradska knjižnica.

Uređenje komunalne infrastrukture Poduzetnička zona premna za dolazak poduzetnika

Prva faza

Rezultat je to uspješne suradnje grada Orahovice i osječkog Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, projekta vrijednog oko 6 milijuna kuna kojim će, nakon završetka radova, u Orahovici biti otvoren tek četvrti centar ovakve vrste u Hrvatskoj.

– U tijeku su radovi prve faze koji bi trebali biti završeni kroz šest mjeseci. U tom periodu bit će postavljen novi krov i uređena gornja etaža veličine 1500 četvornih metara iskoristive površine, što je gotovo dvostruko više u odnosu na sadašnjih 800 m2. Nakon toga uslijedit će unutarnje uređenje i opremanje prostora – rekao je za Radio Orahovicu, dekan Fakulteta, dr. Aleksandar Včev.

Zadovoljna dosadašnjim tijekom radova je i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin, koja je podsjetila da je upravo Virovitičko–podravska županija pri vrhu ljestvice umrlih od kardiovaskularnih bolesti. Ona je naglasila iznimnu važnost ovog projekta, čija će realizacija olakšati mogućnost prevencije, tj. liječenja kardiovaskularnih bolesti na području Slavonije, a Orahovica bi dobila na značenju.

– Novi centar ne samo da će unaprijediti razvoj zdravstva, već će omogućiti i nova zapošljavanja, ali isto tako će imati i veliku ulogu za razvoj turizma, posebice onog zdravstvenog – poručila je gradonačelnica Petin.

Ivanić Grad OD 1. SIJEČNJA 2021. Besplatan prijevoz studenata

Do sada tri centra

U Hrvatskoj danas postoje samo tri ustanove za kardiovaskularnu rehabilitaciju. To su Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalna bolnica Thalassotherapia u Opatiji te Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju “Srčana” u Zagrebu, koja jedina radi poliklinički oblik zbrinjavanja ovakvih bolesnika.