Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Energetska obnova

OŠ Čazma dobiva novo krovište, stolariju, sustav grijanja, instalacije...

Osnovna škola u Čazmi
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Projekt obnove OŠ Čazma vrijedan je 8,2 milijuna kuna, Ministarstvo graditeljstva pokriva 3,63 milijuna, a ostatak Županija

Čazmanske osnovne škole došle su na red za dugoočekivanu obnovu, a za početak obnove Odluku o financiranju energetske obnove zgrade Osnovne škole Čazma uručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Odluka je donesena na temelju uspješne prijave Bjelovarsko-bilogorske županije na natječaj „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, a na uručenju je bio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Dom zdravlja Čazma Projekt 'Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije' Obnavlja se Dom zdravlja u Čazmi i kupuje nova oprema

Još dvije škole se prijavile

Projekt obnove Osnovne škole Čazma od temelja do krova vrijedan je 8,2 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatilo je najviši iznos maksimalno nepovratnih sredstava u iznosu od 3,636.228,78 kuna, dok se ostatak obvezuje osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija. OŠ Čazma očekuje kompletna energetska obnova koja, između ostalog, podrazumijeva izmjenu krovišta, izolacije prema stropu, stolarije, postavljanje nove vanjske ovojnice, rekonstrukciju podova, izmjenu instalacija vode i rekonstrukciju sustava grijanja, kao i postavljanje LED rasvjete. Ravnateljica škole Lidija Osman posebno se raduje obnovi. – Ova obnova bitna je za naše škole zbog brojnih projekata koji se provode, e-škole i „Škola za život”. Kroz sve projekte, a posebno ovaj energetske obnove, naišli smo na podršku našeg osnivača, Bjelovarsko-bilogorske županije, koja se posebno zalagala za ostvarenje svih projekata – ističe Osman. Uz matičnu školu u Čazmi na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša s čazmanskog područja prijavljene su još dvije područne škole, ona u Mikloušu i u Gornjem Dragancu te bi njihove obnove trebale vrijediti 3,2 milijuna kuna ako dobiju Odluku o financiranju.

Škola za vozače motornih vozila u Čazmi Novi smjer U Čazmi će se školovati vozači motornih vozila

Nakon obnove ide opremanje

Time će potpuno biti obnovljene tri škole na čazmanskom području u što će se uložiti gotovo 12 milijuna kuna, nakon čega kreće opremanje novim namještajem, garderobnim ormarićima, klupama, stolicama, ormarima, katedrama... Rad škole posebno je pohvalio župan Bajs, istaknuvši kako je upravo Osnovna škola Čazma među prvim školama u Hrvatskoj ušla u projekt e-škola.

– Posebne pohvale zaslužuju svi zaposlenici škole jer hrabro ulaze u mnoge projekte. Uz znanje i kvalitetu škola će dobiti primjeren prostor i opremu. Ovaj projekt u sebi sadržava kompletnu rekonstrukciju, osim zidova, i to se posebno mora naglasiti. Posebno sam zadovoljan što su natječaji bili najavljeni, što znači da je lokalna samouprava imala šest mjeseci za kvalitetnu pripremu. Istu su mogućnost imali i gradovi koji to nažalost nisu iskoristili, ali zato Županija jest – rekao je župan Bajs. Upravo je rad Bjelovarsko-bilogorske županije posebno pohvalio ministar Štromar naglasivši kako je županija po broju prijava obnova na visokom drugom mjestu u državi, odmah iza Osječko-baranjske županije. – Županija je prijavila 31 projekt u zdravstvu i školstvu, projekte vrijedne 110 milijuna kuna i time za samo jedan projekt zauzela drugo mjesto.

Ovdje valja uzeti u obzir kako Bjelovarsko-bilogorska županija raspolaže s manjim proračunom, prostorno je manja, a ima i manje stanovnika pa je ovaj rezultat još više vrijedan. Bili ste, moram reći, dosta agresivni kada su u pitanju prijave, i to je za svaku pohvalu. Dokaz je to vaše ažurnosti u prijavama projekta, ali i želji za što većim korištenjem europskog novca te podizanjem standarda u školstvu i zdravstvu na području vaše županije – izjavio je Štromar.

Dario Hrebak Investicije Ministarstvo državne imovine darovat će zemljište bivše vojarne Bjelovaru