Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Obnova županijskih prometnica

Osamsto metara novog asfalta kroz Žažinu, a uskoro i kroz Donji Vukojevac

1/4
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Na području općine Lekenik asfaltirano je 2450 metara ceste

Zajednički uspješni model sufinanciranja obnove županijskih prometnica Županijske uprave za ceste (ŽUC) te gradova i općina Sisačko-moslavačke županije nastavljen je i na području Lekenika. U tijeku je asfaltiranje 800 metara županijske ceste 3156 D30 – Žažina – Mala Gorica – D30 u naselju Žažina, a radove je obišao i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić istaknuvši kako, malo po malo, ovakvim načinom uspijevaju ceste dovesti u dobro stanje.

Dubrovnik Nove sprave na dječjim igralištima u Kliševu i Gromači

Teško za održavanje

– Ovdje na konkretnoj lokaciji asfaltiramo 800 metara, a ukupno na području općine Lekenik 2450 metara. Investicija je vrijedna 950.000 kuna od čega polovinu financira ŽUC, a polovinu općina Lekenik. Ova je prometnica dosta važna za naselje i općinu i vjerujem da ćemo ovakvim modelom kroz neko vrijemo uspješno obnoviti sve županijske ceste u ovoj općini. Cilj nam je da to napravimo i diljem županije gdje ima puno cesta, nekih i u katastrofalnom stanju. Dolaze zimski dani, a veliki broj makadamskih cesta otežava nam održavanje kad padnu velike kiše – napomenuo je župan Žinić.

Župan je izrazio očekivanja da će u državnom proračunu u sljedećoj godini biti predviđeno i više novca za Županijske uprave za ceste pa će se moći više i bolje financirati obnova prometnica.

– Vjerujem da ćemo to moći jednog dana i bez pomoći jedinica lokalne samouprave, no moram reći da su ovo županijske ceste, ali da bi, kada bismo se baš držali pravilnika, po kategorizaciji vjerojatno bile lokalne ceste, a ne županijske – dodao je župan.

Ovakvim modelom uređenja cesta zadovoljan je i načelnik Lekenika Ivica Perović.

– Nakon završetka projekta u Žažini, na redu je sljedeći u Donjem Vukojevcu u dužini od 1400 m. Te dvije županijske ceste bit će modernizirane, naročito kroz sama naselja. U Vukojevcu ćemo zatvoriti potkovu i dio prema Gornjem Vukojevcu. Dali smo prijedlog Županijskoj upravi za ceste za sljedeću godinu sufinanciranje u iznosu od 500.000 kuna, a ove godine je bio približan iznos, tako da ćemo iduće godine u dogovoru za ŽUC-om neke ceste također modernizirati – rekao je Perović.

ŽUC upravlja 1283 km cesta

Ravnatelj ŽUC-a Sisačko-moslavačke županije Stipo Šapina podsjetio je kako upravljaju cestama u dužini 1283 kilometra na području županije i da su upravo modelom 50% - 50% napravili pozitivne pomake.

Inače, zbog asfaltiranja je cesta Žažina – Mala Gorica zatvorena, a promet je preusmjeren preko Male Gorice-Petrovca i Žažine te obratno