Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Niz aktivnosti unatoč koronavirusu

Osigurana još dva milijuna kuna za poljoprivrednike iz Moslavine – natječaj će biti objavljen uskoro

Niz aktivnosti Lokalne akcijske grupe Moslavina unatoč koronavirusu
Foto: LAG MOSLAVINA
LAG je u raspisanim natječajima, kroz 62 projekta, krajnjim korisnicima odobrio potpore u iznosu od 9,5 milijuna kuna.

Unatoč epidemiji koronavirusa koja je u velikoj mjeri dodatno otežala situaciju u regiji, u proteklih nekoliko mjeseci u Lokalnoj akcijskoj grupi (LAG) Moslavina odvijao se čitav niz aktivnosti. Jedna od većih je priprema i provedba projekta “Turizmom razvijamo područje” koji se provodi u suradnji s još pet LAG-ova. U sklopu navedenog projekta, LAG Moslavina planira izraditi brend strategiju Moslavine u kojoj bi se definirala područja i način zajedničke promidžbe regije, a poslužila bi i kao temelj za daljnji razvoj turizma na tom području.

Sufinanciranje programa i aktivnosti iz područja poljoprivrede Potpisani ugovori s poljoprivrednim udrugama vrijedni ukupno 124.000 kuna

Koordinacijski odbor

– U tom smjeru, LAG je osnivao Koordinacijski odbor za turizam, čije su glavne aktivnosti praćenje izrade i provedbe brend strategije Moslavine te suradnja i koordinacija aktivnosti između turističkih zajednica i turističkih dionika spodručja regije Moslavine – ističe Anica Lenart, voditeljica LAG Moslavina. Budući da je LAG Moslavina odlukom Ministarstva poljoprivrede ostvario dodatna sredstva za raspisivanje novih natječaja, LAG je izmijenio Lokalnu razvojnu strategiju kojom će se još dva milijuna kuna plasirati poljoprivrednicima s područja LAG-a kroz dva nova natječaja.

Veći dio sredstava namijenjen je potporama za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, a natječaj se planira objaviti u drugoj polovici listopada, dok je natječaj za potpore velikim poljoprivrednicima planiran za početak 2021. godine. LAG je u do sada raspisanim natječajima, kroz 62 projekta, krajnjim korisnicima odobrio potpore u ukupnom iznosu od 9,5 milijuna kuna. Osim navedenih aktivnosti, u LAG-u se kontinuirano prati provedba odobrenih projekata, vodi se evidencija rokova za podnošenje redovitih izvještaja itd.

Predstavljen akcijski plan programa razvoja ekološke poljoprivrede u Županiji do 2030. godine Na svim poljima uzgajat će se ekološki. Bit ćemo vodeća ‘zelena’ županija u zemlji

Udruživanje poljoprivrednika

– Drago mi je što LAG Moslavina omogućava poljoprivrednicima s područja Grada Kutine prijavljivanje za potpore i tako im olakšava pristup tržištu. Proizvodi naših poljoprivrednika vrhunske su kvalitete te se nadaleko može čuti glas o proizvodima s područja Kutine. Udruživanjem u regiju Moslavine olakšala bi se prepoznatljivost naše regije, ali to bi omogućilo jaču suradnju svih zagovornika udruživanja – kaže kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.