Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Sufinanciranje programa i aktivnosti iz područja poljoprivrede

Potpisani ugovori s poljoprivrednim udrugama vrijedni ukupno 124.000 kuna

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Županija podupire sve aktivnosti koje pokreću proizvođači u želji da se bolje pripreme i podignu proizvodnju na viši nivo

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić susreo se s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača kojima su odobrena financijska sredstva putem javnog poziva za sufinanciranje programa i aktivnosti iz područja poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2020. Taj susret iskorišten je i za potpisivanje ugovora o sufinanciranju, kojim je potporu ostvarilo šest poljoprivrednih udruženja.

Odlagalište na području Općine Gunja jedno je od uređenijih u Hrvatskoj Započinje druga faza projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Kraplja

– Ovo je još jedan način na koji pokazujemo da su nam poljoprivredni proizvođači bitni, posebno oni koji su zainteresirani za natječaje, za proširenje poljoprivredne proizvodnje koja je prioritet za našu županiju. Podupiremo aktivnosti koje provode bilo udruge proizvođača, bilo klasteri, bilo individualni proizvođači i želimo im pomoći da se pripremi proizvodnja i digne na što viši nivo. Takvi proizvođači uklapaju se u naš sustav, našu organizaciju poljoprivredne proizvodnje, poslovanje našeg Agro-klastera. OPG-ovima trebamo i dalje pomagati, a ovo potpisivanje ugovora i dodjela potpora je još jedan kamenčić u mozaiku razvoja poljoprivrednog sektora u našoj županiji – rekao je Galić.

Podsjetio je kako je poljoprivreda jedna od strateških gospodarskih odrednica i u nju se iz godine u godinu ulažu značajna sredstva. U tijeku je realizacija niza projekata koji dodatno podižu kvalitetu poljoprivrede u najistočnijoj hrvatskoj županiji. Sustavno se radi i na projektima navodnjavanja. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić istaknuo je kako se iz županijskog proračuna izdvajaju znatna sredstva za poljoprivredu, a sve s ciljem što kvalitetnijih rezultata, većih prinosa i u konačnici većeg broja zaposlenih, ali i prihoda poljoprivrednika.

– Kako bi poljoprivrednici bili uspješniji korisnici europskih sredstava ili izravnih plaćanja, želja nam je da se oni što bolje organiziraju i u tome im pomažemo. Radimo na tome da udruge mobiliziramo kako bi što bolje prepoznale gdje im se nudi prilika i koje su ključne točke u smislu organizacije, kako bi se na tržište postavili snažnije i odgovornije. Županija kroz potpore za domaće proizvođače izdvaja od 200.000 do 250.000 kuna, ovisno o tome za koje se programe proizvođači odluče – rekao je Matić. Dodao je i kako je prednost članstva u klasteru velika jer pojedinac u pravilu ne može ostvariti neku potporu. Pri tome nije isto ni kada za neki natječaj ili posao konkurira netko sam ili kada se na isti taj natječaj ide kao klaster.

Držani tajnik Tugomir Majdak posjetio OPG Horvatić iz Stare Kapele Projekt regionalnog centra stočarstva velika je želja Općine

– Sve je veći broj onih koji žele svoju sudbinu vezati uz svoje selo, svoj svjetonazor, koji žele uspješnije koristiti nasljeđe, vrlo vrijednu prirodnu osnovu kao i stečena znanja, uz prepoznavanje prilike za daljnji razvoj. Ovo je način kako se to može najkvalitetnije napraviti – rekao je Matić.

Ugovori su potpisani s predstavnicima Udruge uzgajivača ovaca i koza Vukovarsko-srijemske županije, Udruge natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Udruge vinogradara i vinara „Srijem“ iz Lovasa, Klastera proizvođača sira Vukovarsko-srijemske županije, Klastera proizvođača orašastih plodova Vukovarsko-srijemske županije te Klastera proizvođača voća i voćnih proizvoda Vukovarsko-srijemske županije. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 124.000 kuna.