Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Odlagalište na području Općine Gunja jedno je od uređenijih u Hrvatskoj

Započinje druga faza projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Kraplja

Foto: Općina Gunja
Odlagalište Kraplja ima sve dozvole, pazi se na okoliš, izvan sela je, redovito se ispituje kvalitet zraka, a kontroliraju se i plinovi

Sa saniranjem posljedica poplave 2014. godine u županjskoj Cvelferiji na području Općine Gunja niklo je odlagalište otpada na koje se odlagao najrazličitiji otpad. Ubrzo je počelo uređenje odlagališta koje je ponijelo naziv Kraplja i za koje su pribavljene sve dozvole. Uskoro počinje i projekt sanacije odlagalište neopasnog otpada Kraplja faza 2. u sklopu kojega će biti obavljen posao zapunjavanja kazete i još neki tehnički radovi.

NA SJEDNICI SAVJETA ODLUČENO Okusi hrvatske tradicije u 11 županija održavaju se od 20. do 30. studenoga

– Odabrali smo izvođača radova koji će nam uskoro napraviti i dinamički plan projekta koji će nam pokazati što će biti sve napravljeno do kraja ove godine. Prema našim očekivanjima posao u okviru 2. faze neće biti završen tijekom ove godine ali svakako hoće u idućoj – rekao je načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Pojašnjava kako je posao vrijedan ukupno oko 1,1 milijun kuna, gdje će oko milijun kuna osigurati Fond za zaštitu okoliša dok će 10 posto troškova biti osigurano iz općinskog proračuna. Poslije zapunjavanja kazete slijedi i 3. faza sanacije odlagališta predviđa zatvaranje odlagališta Kraplja, što će se dogoditi kada zaživi Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Inače, ovdje se odlaže otpad iz općina Gunja i Drenovci tako da je do sada popunjeno dvije trećine kapaciteta. Drugim riječima ovim tempom otpad u ovu kazetu odlagališta kod Gunje moći će se odlagati još 3-4 godine.

– To nije nikakav problem jer, ako i ne proradi do tada Regionalno odlagalište, na našem odlagalištu ima mjesta za još jednu kazetu u koju ćemo moći odlagati otpad. Tako možemo biti sigurni da ćemo još 10 pa i više godina imati gdje odlagati naš otpad – istaknuo je Gutić.

Razgovori o suradnji sa Županijom Ruse iz Bugarske Zajedno do investicija u poljoprivredu, turizam, kulturu i lučku infrastrukturu

Prema njegovim riječima, odlagalište Kraplja jedno je od uređenijih odlagališta u Hrvatskoj koje posjeduje sve potrebne dozvole i uređeno je na najbolji mogući način. Pazi se na okoliš, odlagalište je na promjerenoj lokaciji izvan sela, a tu su i vaga, bazen za procjedne vode, odzračnici, ispituje se redovito kvaliteta zraka, a kontroliraju i plinovi.

– Zaista možemo biti ponosni na odlagalište Kraplja, i to ne samo kako je uređeno nego i kako je organizirano. Sve to pridonosi da odlagalište kvalitetno funkcionira – zaključio je Gutić.