Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Proveden natječaj za poticanje razvoja poduzetništva u 2019.

Osigurano 7,27 milijuna kuna potpore za 219 poduzetnika

Stjepan Kožić
Foto: Zagrebačka županija
Natječaj je bio otvoren od 3. svibnja do 3. lipnja ove godine, a primljena su ukupno 354 zahtjeva poduzetnika

Proveden je natječaj za poticanje razvoja poduzetništva u 2019. godini, a fond od ukupno 7,27 milijuna kuna bespovratnih potpora podijelit će se među 219 poduzetnika koji su na to stekli pravo. Na natječaj, koji je bio otvoren od 3. svibnja do 3. lipnja ove godine, mogla su se javiti trgovačka društva, ustanove, zadruge, kao i obrti te subjekti malog gospodarstva. Uvjet je bio da imaju sjedište na području Zagrebačke županije te da prijavljuju projekt koji se realizira na području Zagrebačke županije.

Župan Stjepan Kožić obišao obnovljenu OŠ Milke Trnine u Križu U 11 godina, Zagrebačka županija uložila je više od 17 mil. kuna u školu u Križu

Potporu neki dobili ponovno

Ukupno su zaprimljena 354 zahtjeva, a odobreno je ukupno 219 potpora i to 69 za početak poslovanja poduzetnika, 69 za povećanje konkurentnosti za proizvodne te 81 za neproizvodne djelatnosti. Jedna od tvrtki koje su dobile potporu je i stolarski obrt Svilić, a njegov je vlasnik Zoran Svilić iz Poljanskog Luga kraj Vrbovca njome jako zadovoljan.

– Dobili smo 60.000 kuna potpore za kupovinu poluautomatske formatne pile koju ćemo koristiti u radu. Ovo nam je drugi put da smo dobili sredstva od županije, jer smo prije dvije godine zahvaljujući njihovoj potpori kupili stroj – kazao je Svilić, u čijoj je radnji zaposleno 14 radnika.

Analiza gospodarskih pokazatelja Fine za 2018. godinu pokazala je da se Zagrebačka županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika nalazi na drugom mjestu, i to odmah iza Grada Zagreba. Ti prihodi iznose 54 milijarde kuna, a tu ulaze i neto dobit po poduzetniku i neto dobit po zaposlenom.

Završen projekt u Svetoj Nedelji Reciklažno dvorište otvoreno od 2020.

— Poduzetnici u Zagrebačkoj županiji ostvaruju iznimne rezultate, zahvaljujući čemu je županijski proračun stabilan i dobro se puni. To nam pak omogućuje da osiguramo sredstva za gradnju i obnovu škola, cesta, domova zdravlja... Samo u ovoj godini Zagrebačka županija uz pomoć EU sredstava financira radove na energetskim obnovama četiri škole i tri doma zdravlja ukupne vrijednosti 72 milijuna kuna – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Istaknuo je i da su u ovoj godini ugovoreni EU projekti vodno-komunalne infrastrukture za područje Zagrebačke županije vrijednosti gotovo 3 milijarde kuna.

Rast poduzetnika sve veći

– Radovi su već počeli na više lokacija i trajat će nekoliko godina, a time ove javne investicije sufinancirane većinskim dijelom EU sredstvima postaju također generator gospodarskog razvoja jer uključuju angažman poduzetnika, ali i podizanja kvalitete života stanovnika Zagrebačke županije – zaključio je Kožić.

Inače, na području Zagrebačke županije aktivno je 20-ak poduzetničkih zona u kojima iz godine u godinu raste broj poduzetnika, a svakako najočekivanija investicija ove godine je ona u općini Jakovlje u kojoj će se proizvoditi dijelovi za najpoznatije svjetske zrakoplove poput Airbusa, Boeinga itd. Riječ je o investiciji vrijednoj 33 milijuna eura koja će otvoriti novih 600 radnih mjesta i to u visoko tehnološkoj proizvodnoj djelatnosti.