Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 58 pregleda
vrijedan 247 tisuća eura

Osijek radi na projektima energetske učinkovitosti

energetska obnova
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Projekt će obuhvatiti i izradu dokumentacije za izgradnju fotonaponske elektrane kod osječkoga Poljoprivrednog fakulteta

Grad Osijek u suradnji s nekoliko hrvatskih i mađarskih partnera provodi projekt "Uporaba održive energije u pograničnom području Hrvatske i Mađarske" kako bi se izradila projektna dokumentacija za projekte održivoga korištenja energije i energetske učinkovitosti u gradskim vrtićima i školama, istaknuto je u srijedu na radionici u povodu početka toga projekta.

Projekt je vrijedan 247 tisuća eura, od toga je 85 posto bespovratan EU novac, a u idućih godinu dana obuhvatit će izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu tri vrtića i dviju osnovnih škola.

Član Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Zvonimir Klobučar rekao je da će projekt obuhvatiti i izradu dokumentacije za izgradnju fotonaponske elektrane kod osječkoga Poljoprivrednog fakulteta, podsjetivši kako je sličan projekt fotonaponske elektrane već realiziran u sklopu osječkoga Poduzetničkog inkubatora "Bios".

S obzirom pak da Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisuju sve više ovakvih natječaja, nastojat ćemo takve projekte realizirati i u drugim školama i vrtićima na području ove Županije, najavio je Klobučar.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota ocijenio je kako se ovim projektom prekogranične suradnje želi poboljšati kvaliteta života i zaštita okoliša u objektima u javnom vlasništvu, a njegovi rezultati i stečena iskustva nastojat će se dalje primijeniti u drugim jedinicama lokalne samouprave.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU projekte i gospodarstvo Kornelija Mlinarević rekla je kako se učinkovito korištenje energije ili korištenje obnovljivih energetskih izvora dodatno boduje pri apliciranju za novac iz EU fondova, pa zato i Gradska uprava nastoji na to obratiti posebnu pozornost, kada su u pitanju projekti vezani za gradske tvrtke i institucije.