Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpisani ugovori za strateške projekte

Županija gradi tri sustava navodnjavanja za 43 milijuna kuna

Foto: Osječko-baranjska županija
Modernizacija poljoprivrede zahtijeva gradnju sustava navodnjavanja, pa je Županija potpisala dva, a Hrvatske vode treći ugovor o gradnji sustava navodnjavanja na području županije, istaknuo je župan Anušić

Osječko-baranjska županija nastavlja realizaciju sustavnog programa izgradnje sustava navodnjavanja. Potpisani su, tako, ugovori o javnoj nabavi za građenje sustava navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek i sustava navodnjavanja Mala šuma - Veliki vrt, ugovor o javnoj nabavi stručnog nadzora nad građenjem sustava i ugovor s izvođačem radova na sustavu navodnjavanja Puškaš. Riječ je o dva nova sustava i nadogradnji SN Puškaš, ukupne vrijednosti više od 43 milijuna kuna.

Na sjednici županijske Skupštine o kapitalnim projektima, ali i koronakrizi Pozitivni trendovi: smanjen je broj nezaposlenih, otvoreni su novi obrti

Ugovori o javnoj nabavi građenja SN Poljoprivredni institut Osijek i SN Mala šuma - Veliki vrt vrijedni su 13.482.618 kuna, a ugovor o nadzoru dodatnih 412.150 kuna. Ugovor s izvođačem radova na izgradnji SN Puškaš vrijedan je 19.358.691 kunu, a Županija gradnju sufinancira s 20 posto ukupne vrijednosti cijele investicije u kojoj se nalazi i trošak gradnje crpne stanice Šarkanj te trošak nadzora.

Prate trendove

– Modernizacija poljoprivrede zahtijeva gradnju sustava navodnjavanja, pa smo kao Županija potpisali dva, a Hrvatske vode treći ugovor o gradnji sustava navodnjavanja na području županije. Klimatske promjene koje su svake godine sve izraženije, zahtijevaju nove tehnike i novi pristup poljoprivrednoj proizvodnji. Moramo pratiti trendove kako bismo zadržali kvalitetu i povećali kapacitete poljoprivredne proizvodnje, a upravo se u to uvezuje i projekt koji radimo, a to je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće – kaže župan Ivan Anušić.

PROJEKT "LIST DO LISTA" Rekonstrukcija zaštićene palače Gutmann i trga

Sredstva iz EU

Sustavi navodnjavanja su strateški projekti od interesa za RH i Osječko-baranjsku županiju, s ciljem poboljšanja gospodarenja prirodnim resursima, organizacije poljoprivredne infrastrukture i tržišne ekonomije poljoprivredne proizvodnje.

– Zahvaljujući tome što je Osječko-baranjska županija kvalitetno pripremila projekte, možemo iskoristiti sredstva EU koja iznose 85% ukupnog iznosa, a Vlada RH dodaje 15%. Županija i Hrvatske vode uložile su oko 20 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Dva sustava gradimo uz potporu Ministarstva poljoprivrede, a treći Hrvatske vode i Osječko-baranjska županija na području Baranje, gdje ćemo navodnjavane površine povećati s 440 na 916 hektara – ističe Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

SN Poljoprivredni institut Osijek imat će površinu od 211,50 hektara, SN Mala šuma - Veliki vrt 78 hektara, a zajedno s dogradnjom SN Puškaš činit će ukupno navodnjavanu površinu od 1205 hektara.