Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpisan ugovor između Osječko-baranjske županije, Ekonomskog fakulteta u Osijeku i osječke podružnice HUP-a

Osječko-baranjska županija potiče edukacije poduzetnika

Foto: OBŽ
Ekonomski fakultet osigurao je prostor i organizaciju edukacije, a novac daju HUP i Županija

Ugovor o suradnji u provedbi seminara “Upravljanje EU projektima” potpisali su proteklog tjedna župan Ivan Anušić, dekan 
Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković i direktor Podružnice Osijek Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Sarić. 
Župan i direktor HUP-a potom  su potpisali i Ugovor o sufinanciranju “Programa usavršavanja menadžera PUMA”.

Spremniji za tržište

– Program usavršavanja menadžera “PUMA” Hrvatske udruge poslodavaca provodi se od 1996. i s tom dobrom praksom nastavljamo. Drugi ugovor odnosi se na edukacije koje su vrlo važne za razvoj gospodarstva i poduzetništva na području Osječko-baranjske županije. Edukacije svakako moramo iskoristiti jer na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županija imamo sveučilište čije sve sastavnice mogu puno pomoći u pripremi i edukaciji poduzetnika pa stoga surađujemo s njima. Nakon realizacije ugovora očekujemo da će poduzetnici biti spremniji za tržište rada i sve što danas traži nova tehnologija te novi načini 
komuniciranja i djelovanja. Tako želimo ubrzati realizaciju projekata – kaže župan Ivan Anušić.

Program usavršavanja menadžera “PUMA” Osječko-baranjska županija sufinancira od 2004., a kroz edukacije je prošlo više od 5.200 polaznika.

– Ove godine projekt sufinanciramo s 30.000 kuna, a HUP se obvezuje da će tijekom godine trajanja ugovora pružiti edukaciju najmanje 80 polaznika. Iz iskustva znamo da taj broj bude i veći, a komentari polaznika izuzetno su povoljni, i to je razlog za nastavak projekta – rekla je Ivana Katavić Miladović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

Prvi takav u RH

Ugovor Županije, HUP-a i Ekonomskog fakulteta prvi je takve vrste u Hrvatskoj.

– Program smo prilagodili potrebama članica HUP-a jer se pokazalo da se većina malih i srednjih poduzeća neće samostalno 
upuštati u pisanje EU projekata, važno je da razumiju o čemu se radi, što donosi nova financijska perspektiva, koji su zahtjevi, koji 
je odjeljak Kohezijske politike te kako kvalitetno upravljati projektima kada ih dobiju. U našim istraživanjima utvrdili smo da najviše grešaka u sektoru malih i srednjih poduzeća ima u javnoj nabavi, ali i upravljanju projektima, te su nam cilj i misao vodilja bili da pomognemo kako bi se uočeni rizici i pogreške sveli na minimum – ističe Anamarija Delić, voditeljica programa “Upravljanje EU projektima”.

Za provedbu ovog seminara potrebno je 50.000 kuna, pri čemu su HUP i Županija osigurali po 25.000 kuna, dok je Ekonomski fakultet osigurao prostor i preuzeo cjelokupnu organizaciju edukacije.

Inače, Ekonomski fakultet i HUP analizirali su edukacije na temu EU fondova i pristupa izvorima financiranja. Utvrdili su da na tržištu postoje brojne edukacije koje pokrivaju navedenu tematiku, međutim ne postoje edukacije za skupinu poslodavaca i poduzetnika koja ponajprije treba pojašnjenje pojmova, ali i detaljne upute o koracima u prikupljanju EU sredstava.

Veće šanse za povlačenje EU novca

– Program edukacije osmislio je Ekonomski fakultet u Osijeku, a u njezinu izvođenju sudjelovat će stručnjaci koji se bave pripremom projektnih prijedloga i upravljanjem EU projektima u sektoru malih i srednjih poduzeća. HUP će odraditi promociju edukacije te dostaviti popis polaznika, 20 poslodavaca i poduzetnika članica HUP-a s područja Županije. Edukacija u trajanju 50 sati provodit će se u razdoblju od listopada 2022. do siječnja 2023. Provođenjem ove edukacije poduzetnici će imati veće šanse i mogućnosti povlačenja raspoloživih sredstava putem natječaja iz tzv. višegodišnjeg financijskog okvira te iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost – kaže pročelnica Ivana Katavić Milardović.