Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Testirali djecu i roditelje

Osmero mališana u vrtiću zarazilo se salmonelom, uzrok još nepoznat

bolnica
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Hrana je uzorkovana i uzeti su brisevi s radnih površina, a sve je to bilo negativno na salmonelu – kaže dr. Tomislav Dijanić

Salmonelom se zarazilo osmero mališana iz Dječjeg vrtića Đakovo. Riječ je o vrtiću u đakovačkoj Botićevoj ulici, a oboljeli su iz srednje skupine u kojoj je, inače, ukupno 27 mališana. Potvrdili su nam to u đakovačkoj epidemiološkoj službi.

Dobra termička obrada

– Kada smo početkom lipnja dobili informaciju o zarazi, bilo je dvoje oboljelih. Daljnjom obradom utvrdili smo kako je smetnje imalo još šestero djece te je i kod njih potvrđena salmonela. Neka su djeca liječena bolnički ili ambulantno, a sada su sva kod kuće i zdrava – kaže nam dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo. Zaraženi mališani moraju na redovite kontrole, a ako tri puta uzastopce budu negativni, značit će to da više nisu kliconoše i mogu se vratiti u vrtić. Razloga za paniku, poručuje liječnik, nema jer se nije pojavila niti u jednom drugom vrtiću ili školi. No, kako je došlo do zaraze, još je nepoznato.

– Hrana je uzorkovana i uzeti su brisevi s radnih površina, a sve je to bilo negativno na salmonelu. Što se dogodilo, ne znam – govori on, dodajući kako salmonela ljeti nije ništa neobično.salo

Baš zbog toga, liječnici često ističu kako hranu treba dobro termički obraditi. No, po analizama, salmonela se, očito, nije “stvorila” u vrtiću, pa se pojavila i teorija kako ju je možda neko dijete donijelo od kuće. I roditelji su, stoga, morali na testiranje, ali su svi, tvrde oni, negativni.

Dijete zarazilo vršnjake?

Informaciju kako je neko dijete, vjerojatno, došlo zaraženo u vrtić i prenijelo salmonelu na svoje male prijatelje, iznijela je u javnost i sama ravnateljica vrtića Ornela Koprčina. Iako smo do nje jučer u prvi mah uspjeli doći, poslije nam je bilo nedostupna, kao i sve telefonske linije za koje brojevi pišu na internetskim stranicama Dječjeg vrtića Đakovo.

U cijeloj toj priči, oprezan je dr. Dijanić. – To je i bolest prljavih ruku, širi se hranom, ali i u kontaktima sa zaraženima. No, ne mogu reći je li neko dijete zarazilo ostale – zaključuje liječnik.

Kako smo doznali, od salmonele je nedavno oboljelo i dijete iz jednog drugog đakovačkog vrtića. Igrom slučaja, i za taj vrtić kuhaju u Dječjem vrtiću Đakovo. No, tamo nam ističu kako se oboljelo dijete zarazilo “vani”. - Istražili smo sve, to se dijete nije razboljelo kod nas, nego je nešto pojelo na jednom rođendanu - kažu nam u tom vrtiću.