Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Predstavljeni turistički rezultati

Ostvarili rast noćenja i dolazaka u odnosu na 2017.

Krk
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
U Primorsko-goranskoj županiji najveći turistički promet bilježi otok Krk, 36,8 posto, odnosno 4 posto više dolazaka te 3 posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu

Župan Zlatko Komadina na redovnoj tjednoj tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak svim učenicima poželio je sretan i uspješan početak nove školske godine, a posebno djeci koja ove godine kreću u prve razrede osnovnih škola. Istaknuo je da su tijekom ljetnog perioda obavljeni investicijski zahvati na brojnim školskim objektima, do kraja ovog mjeseca bit će gotova energetska obnova PŠ Barbat, a kroz mjesec dana kraju će se privesti i radovi na školama Čavle i Punat.

Članovi šireg tima susjedstva Novi Vinodolski sudjelovali su od 18. do 25. lipnja u Rijeci i okolici na radionici "Šalji dalje/Pass it on – Kulturno nasljeđe i dodana vrijednost" Novi Vinodolski Suradnja s 27 susjedstava iz Europe

Za tjedan dana otvorit će se i novoizgrađena školska dvorana u Hreljinu, a zahvaljujući suradnji sa Centrom za obrazovanje Rijeka otvaraju se i dva razredna odjela za učenike s teškoćama u razvoju na otoku Krku.  

Župan je također istaknuo kako bi se ovaj tjedan trebao održati sastanak Kriznog stožera za 3. maj s ministrom Darkom Horvatom. Cilj je donijeti odluke o uspostavi kriznog menadžmenta u Uljanik grupi kako bi brodogradilište moglo nastaviti s proizvodnjom. 

Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističkog ureda TZ Kvarnera, predstavila je rezultate turističke sezone gdje se unazad nekoliko godina bilježi kontinuirani rast. Naglasila je da je ostvareno 2 posto više noćenja te 2 posto više dolazaka u odnosu na 2017. godinu dok je u uspredbi s 2016. rast čak 13 posto, izvijestili su iz PGŽ-a.  

U Primorsko-goranskoj županiji najveći turistički promet bilježi otok Krk, 36,8 posto, odnosno 4 posto više dolazaka te 3 posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Čak 85 posto gostiju na Kvarneru čine strani gosti, najviše dolazaka i noćenja ostvarili su Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Talijani. U 2018. godini je ostvareno 2,5 milijuna dolazaka te 16,2 milijuna noćenja, a Primorsko-goranska županija je na drugom mjestu među županijama po broju noćenja. Hoteli i privatni smještajni kapaciteti s četiri i pet zvjezdica bilježe značajan porast, odnosno, hoteli s pet zvjezdica ostvarili su u kolovozu čak 38 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu, dok su privatni smještajni kapaciteti ostvarili 12, odnosno 30 posto više noćenja nego u kolovozu 2017. godine. 

Iznajmljivači su prepoznali da su ulaganja u kvalitetu isplativa, a rezultati dugoročni čemu je pridonio i program kreditiranja za iznajmljivače za koje Primorsko-goranska županija subvencionira kamatu (Kvarner Family).

Irena Peršić Živadinov je čestitala svim turističkim djelatnicama na uspješno odrađenoj  još jednoj turističkoj sezoni te zaključila kako će nastaviti raditi na poboljšanju predsezone. 

Interpretacijski centar Rijeka Potpisani ugovori Za primorsko-goransku baštinu 24 milijuna kuna